Kung Björn Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kung Björn: Våren är här!

Publicerad

Tidigare idag höll Kung Björn tal till våren. De moderna vikingarna vill fira vårens ankomst precis som man sannolikt gjort på den här platsen vid Öresund sedan långt tillbaka i tiden.

– Vi har träffats för att fira att våren är här, säger kung Björn i vikingabyn i Foteviken väster om Höllviken.

Han uppmanar alla barn som har hämtat facklor att hjälpa till att tända valborgsbålet. Det är ett litet bål som brinner vackert i den sena eftermiddagssolen.

Firar våren

Små och stora har samlats på den plats där människor för tusen år sedan sannolikt också har firat att våren och sommaren är i antågande.

Då betydde ljuset och värmen att man slapp frysa och gå hungriga.

Idag är valborgsfirandet en tradition, som kanske framför allt uppskattas av barnfamiljer och tonåringar.

– Det är roligt att komma hit och jag tror att man tänder en eld för att fira att våren har kommit, säger Nils Johansson som är med och tänder brasan tillsammans med sin syster Isa.

Båda spelar ishockey i det för dagen passande Trelleborg Vikings och har lagets mössor på sig för att slippa frysa.

Fredrik Andre-Jönsson och hans son Erik Kromnow är också på plats, klädda i vikingakläder.

– När man kommer hit känner man sig fri, säger Fredrik och Erik berättar att han också tycker det är roligt att följa med pappa till Foteviken.

När brasan har brunnit ner och de ”civilklädda” beger sig från platsen ska de moderna vikingarna fortsätta sitt valborgsfirandet, så som kanske vikingar har gjort här vid kanten av Öresund i massor av år.

FAKTA:

Visa

Fotevikens Museum är med sin vikingastad ett arkeologiskt friluftsmuseum, med experimentell arkeologi och levande historia som huvuduppgift. Det öppnade 1995.

Inom Europa går denna typ av museer under beteckningen ”Archaeological Open Air Museum”. Björn M Jakobsen och Sven Rosborn har skapat museet och 2003 fick de ”Eldsjälspriset”  för ”sitt generösa och oegennyttiga, nyskapande och pedagogiska arbete med att förmedla kunskap om vikingatiden.” 2008 erhöll museet det internationella ”Scandinavian Travel Awards” pris.

Källa: http://www.fotevikensmuseum.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer