Visa alla (4)

Nytt förslag om åldersgräns för vattenskoter

Publicerad

I år är första sommaren som det krävs förarbevis för att köra vattenskoter i Danmark. I Sverige finns varken åldersgräns eller krav på förarbevis, men ett förslag om åldersgräns är nu ute på remiss.

Efter den allvarliga vattenskoterolyckan i Köpenhamn förra året där två personer omkom skärpte den danska regeringen reglerna för vattenskotrar. Sedan tidigare har Danmark en åldersgräns på 16 år för den som vill köra vattenskoter och från och med i år krävs dessutom förarbevis.

Krävs ingen utbildning

Kustbevakningen har i många år haft problem med vattenskotrar som kör fort och olämpligt nära stränder och folk som badar.

– Det är inte vattenskotern som är problemet utan den som framför vattenskotern. Det är att man inte vet om de lagar och regler som finns i det område man kör i. Eftersom det inte krävs någon utbildning idag så kan du sätta vem som helst att köra en vattenskoter, säger Peter Boussard, befälhavare kuststation Malmö Region Skåne.

Förslag ute på remiss

I Sverige har det diskuterats i många år huruvida man ska införa förarbevis och åldergräns, men än har ingen förändring skett. I juli skickade regeringen ut en remiss angående en ålderkrav på 15 år för den som vill köra vattenskoter. Det skulle i så fall införas i juni nästa år.

– Det är precis som på land, man sätter inte en tioåring på en 1000 kubikare på motorvägen så fort han vill. En viss form av åldersbegränsning skulle vara väldigt bra att ha, säger Peter Boussard.

Uthyrare sätter egna regler

Aiman Hamzeh som är uthyrare av vattenskotrar har själv satt en åldergräns på 18 år för den som vill hyra vattenskoter. Han menar att förarbevis inte är nödvändigt, men skulle gärna se att det lagstiftades om en åldergräns.

– Jag tycker att man kan tänka på åldersgränsen, att man ska vara över 18 eller 20 år. Men det är lätt att köra vattenskoter så man behöver inte körtkort. Men det är jätteviktigt med åldergräns, säger Aiman Hamzeh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer