Kvinnor använder mobilen mer än män. Foto: Bernard Mikulic

Forskare i Lund: Kvinnor använder mobilen mer än män

Publicerad

Nya studien visar också att det finns en koppling mellan användning av mobilen och spel om pengar som leder till problem för individen.

Andreas Fransson, läkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, är en av forskarna:

– Vi var inte beredda på att studien skulle visa att kvinnor använder mobilen mer. Vår föreställning var att det inte skulle finnas nån tydlig könsskillnad och därför blev vi lite förvånade när vi såg resultatet.

Vad beror det på att kvinnor i studien använder mobilen mer än män?

– Det kan vi inte säga utifrån denna studie. För att få svar på det måste vi göra fler studier och i detalj titta på hur kvinnor respektive män använder sin mobiltelefon.

Unga mest mobilaktiva

Studien är gjord med 1 500 personer i Sverige från 15 år och uppåt som fick svara på frågor via mobil och internet.

– Det är cirka 93 procent av befolkningen som har mobiler och den grupp som använder den mest är de yngre mellan 15-18 år. Det resultatet var mer väntat än att kvinnor använder mobilen mer än män, säger Andreas Fransson.

Större risk för problemspelande

Studien har också tittat närmare på kopplingen mellan mobilanvändning och spel om pengar som leder till problem för individen, till exempel att man spelar mer än man har råd med eller att man ljuger om hur mycket man spelar.

– Ju mer du använder mobilen, desto större är risken för ett problemspelande, sammanfattar Andreas Fransson.

Nu vill forskarna gå vidare och titta närmare på hur olika grupper använder sin mobil men också hur individer uppfattar sin mobiltelefonanvändning.

– Vi vill forska kring beroendeliknande beteende som leder till problem, hur mobilanvändning påverkar det psykiska och fysiska välmåendet kopplat till både spel om pengar och dataspel, säger Andreas Fransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer