Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmie Hardwicke utbildade sig till bryggtekniker. I videon brygger hon en stout och pratar om mansdominansen. Foto: Hanna Bolander/SVT

Kvinnor i ölbranschen ökar – men yrket är fortsatt mansdominerat

Publicerad

Emmie Hardwicke slutade som sömmerska för att satsa på sin passion – att brygga öl. Nu är hon bryggmästare på ett litet bryggeri i Åhus.

– På de ställen som jag har varit så är jag oftast enda kvinnan, säger Emmie Hardwicke.

Antalet bryggerier i Sverige har ökat de senaste tio åren, från 106 aktiva bryggerier 2013 till 436 stycken 2023, enligt en rapport från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Ölbryggning attraherar också allt fler kvinnor. Utvecklingen går dock långsamt. De senaste åren har andelen anställda kvinnor i branschen ökat från 25 till 30 procent. Men det är inte alla som arbetar med själva bryggningen.

Det här är något som bryggaren Emmie Hardwicke vittnar om. Hon berättar att hennes erfarenhet är att man ofta är ensam kvinna i bryggeriet.

– Min upplevelse är att det är mer än 70 procent män i branschen, säger hon.

Öl för kvinnor och ickebinära

Enligt uppgifter från Sveriges Bryggerier har en del av kvinnorna administrativa roller eller sysslar med marknadsföring. Det är alltså inte alla som jobbar med att brygga öl.

Emmie Hardwicke upplever dock att branschen har blivit mer inkluderande än vad den varit tidigare.

Hon nämner bland annat föreningen Fermenistas som jobbar för att skapa en ölscen för kvinnor och ickebinära i Skåne. Föreningen firar fem år på lördagen.

Kampanj mot tjejöl

En annan förening är Ölgäris, som för några år sedan startade kampanjen #detfinnsingentjejöl.

Det handlar om öl som får stämpeln som tjejig på grund av smak och färg, till exempel öl som smaksätts med hallon och därför får en rosa färg eller är mindre smakrik. Enligt föreningen så är det ett sätt att förminska viss öl.

”Just begreppet tjejöl är dock bara ett exempel på fördomar som bygger på stereotypen om att öldrickare är vita män med skägg”, skriver föreningen på sin hemsida.

I videon brygger Emmie Hardwicke en Imperial stout och pratar om mansdominansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.