Susanna Udvardi kör till utsatta kvinnor i sydvästra Skåne Foto: Bernard Mikulic

Hon har kört våldsutsatta kvinnor i två år – så ser hon pandemins effekter

Uppdaterad
Publicerad

I två år har kvinnojouren Freezonen i Ystad haft en ombyggd skåpbil för att kunna köra ut till utsatta kvinnor i sydvästra Skåne. Under pandemin har skåpbilen kommit till stor användning när kvinnor har blivit mer isolerade.

Det ser ut som en helt vanlig vit skåpbil men det är landets första mobila stödjour. I det bakre utrymmet är skåpbilen inredd som ett ombonat samtalsrum med soffor, kuddar och gardiner. På kvinnojouren i Ystad så har man under pandemin blivit kontaktade av mer desperata hjälpsökande.

– Våldsutövare isolerar den personen som de utövar våld mot och pandemin blev ju automatiskt en isolering och situationen hemma blir mycket värre än när det fanns ett andningshål som till exempel jobbet eller barnen kunde gå till skolan. Kontrollen blir total under pandemin, säger Susanna Udvardi på Freezonen i Ystad.

Får hjälp närmare hemmet

Isolerade kvinnor har blivit ännu mer isolerade under pandemin. Och det har varit svårare för dem att ta sig in till Freezonens lokaler i centrala Ystad. Skåpbilen har sen två år kört ut till platser där kvinnorna kan få hjälp närmare sitt hem.

Under 2020 genomfördes 21 möten med utsatta kvinnor i bilen, året innan var det 12 kvinnor. Ofta parkeras bilen utanför mataffärer och kvinnorna får stödsamtal i det ljudisolerade inredda rummet.

– Man kontaktar inte en kvinnojour bara för att prata när det är sådana här svåra tider. Man kontaktar oss när det verkligen är allvar – man behöver fly, man behöver veta hur ska jag göra?, säger Susanna Udvardi.

Alltid uppsikt över bilen

Skåpbilen har kört över hela Skåne men används mest i Simrishamn, Ystad, Sjöbo, Tomellilla och Skurup.

När skåpbilen kör ut är det alltid två personer i bilen. En tar hand om samtalet medan den andra har uppsikt över bilen och kontrollerar så att kvinnan inte är förföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.