Milena Green flydde Ukraina – bosatte sig i övergiven industrilokal

Uppdaterad
Publicerad

Som nyanländ kvotflykting från Odessa i Ukraina hade Milena ett magert kontaktnät när hon kom till Malmö för att börja på ett nytt jobb. 

Av en bekant fick hon låna ett förråd i en källare i en industrifastighet i Malmö. Till slut blev hela byggnaden hennes hem.

I ett övergivet industrihus intill en hälsofarlig stärkelsefabrik i Malmö bodde Milena i drygt ett halvår.

Det började med att Milena kom till Sverige som kvotflykting 2017. Efter några år åkte hon till Malmö för att ta ett jobb som städare. Men när hon fick problem med det planerade boendet i staden fick hon vända sig till en bekant, som lät Milena övernatta i ett förråd i industrifastigheten.

förbjudnaadresser

Efter en tid hittade hon ett par nycklar till resten av fastigheten och flyttade då runt på olika våningar.

– Det räddade mig från regn och vind och jag slapp bo på gatan, säger Milena Green.

Boendet förbjudet

Men byggnaden är inte till för boende och ligger dessutom i direkt närhet till en fabrik som klassas som en farlig verksamhet där stora mängder kemikalier hanteras. Det framkommer i det beslut som miljöförvaltningen fattade efter ett tillsynsbesök i början av 2020.

Men trots det kunde Milena folkbokföra sig på adressen. 

– Det blir en krock och motstridiga budskap i den här situationen, men den här personen gjorde helt rätt. Man ska vara folkbokförd där man bor, säger Ingegerd Widell på Skatteverkets folk- och fastighetsavdelning.

Till slut blev situationen ohållbar för Milena och hon fick hjälp av socialtjänsten att flytta till ett annat boende.

Fastighetsägarna åtalade för grov ekonomisk brottslighet

Flera av de personer som satt i styrelsen till det bolag som ägde fastigheten som Milena bodde i är åtalade för grov ekonomisk brottslighet – bland annat flera fall av grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.

SVT har inte kunnat nå personerna. Bolaget har gått i konkurs och konkursförvaltarna kan inte svara på frågorna.

Fastigheten har idag tagits över av ett annat företag som håller på med en totalrenovering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

förbjudnaadresser

Mer i ämnet