Malmös kommunalråd för utbildningsfrågor Sara Wettergren vill inte att liberalerna öppnar dörren för SD – vilket är förslaget från partistyrelsen och Nyamko Sabuni. Foto: Liberalerna, Malmö/SVT

Liberalerna i Malmö säger nej till partiets öppning mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Malmö vill inte att partiet sätter sig i en regering som är beroende av SD. Det blev resultatet av en omröstning bland medlemmarna.

– Jag tror att det skulle innebära att vi fick kompromissa bort alltför mycket av våra liberala värderingar, säger kommunalrådet Sara Wettergren som var en av dem som röstade emot partistyrelsens förslag.

Liberalernas partistyrelse med Nyamko Sabuni i spetsen vill att partiet tydligt ska ge besked om att man vill ingå i en borgerlig regering även om den måste ta aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Det här är en fråga som splittrar partiet. En del stöder förslaget, en annan vill att partiet bildar regering med M, C och KD med eventuellt stöd av MP. Går inte det bör liberalerna gå i opposition. Bakom det förslaget står bland andra Christer Nylander, riksdagsman från Kristianstad. Och det var det senare alternativet som vann omröstningen mos Malmöliberalerna.

”Kompromissa för mycket”

En av dem som röstade emot partistyrelsens förslag är Sara Wettergren, kommunalråd med ansvar för skola och utbildning.

– Inom partiet är vi överens om att vi ska försöka minska ytterkantpartiernas inflytande. Det tror jag inte att man gör genom att sätta sig i en regering som behöver stöd från SD, säger hon.

I Malmö styr liberalerna tillsammans med socialdemokraterna, just för att stänga ute SD. Sara Wettergren säger att samarbetet efter omständigheterna fungerar bra.

– Det märks ibland att vi har olika ideologiska infallsvinklar. Men den ideologiska skillnaden mellan oss och SD är större än mellan oss och socialdemokraterna, säger hon.

”Måste gilla läget”

Johan Duvdahl som är ordförande för liberalerna i Bromma gick under onsdagen ut och sa att han kommer att lämna partiet om partistyrelsens förslag vinner. Sara Wettergren har inte alls de tankarna.

– När beslutet är fattat, vad det än blir, så är det bara att gilla läget. Då måste vi tillsammans arbeta efter det, säger hon.

Omröstningen i Malmöavdelningen är bara rådgörande. 22 mars har Skåneavdelningen möte och då utses de delegater som ska rösta för distriktets del 28 mars då det är partiråd och partilinjen ska läggas fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.