L splittrat inför SD-beslut

Uppdaterad
Publicerad

För snart två veckor sedan fattade Liberalernas partistyrelse beslut om att gå till val nästa år med målet att ingå i en borgerlig regering, även om en sådan regering måste sluta uppgörelser med Sverigedemokraterna.

Men det var en knapp majoritet – 13-10 – och nästa söndag ska drygt 90 representanter i det så kallade partirådet avgöra om partistyrelsens förslag också ska bli Liberalernas politik.

Och meningarna är delade. Torbjörn Ekelund, som är ordförande för Liberalerna i Svalöv stöder partistyrelsen. 

-Det skulle innebära att vi tydliggör att vi är ett borgerligt parti och att vi inte tänker göra ett januariavtal efter nästa val, säger han. 

I Svalöv har Liberalerna släppt fram en kommunledning som består av M, KD och SD. Innan dess förhandlade man och Ekelund menar att Liberalerna därigenom stoppade förslag som annars riskerat att förverkligas.  

-Jag är glad över att vi inte har tiggeriförbud, förbud mot regnbågsflaggan eller niqab- och burkaförbud i Svalöv, säger han. 

Hotar med att lämna

För Johan Duvdahl, som är ordförande för Liberalerna i Bromma, är det otänkbart att förhandla med Sverigedemokraterna. Han har skrivit en artikel i Dagens Nyheter där han deklarerar att han lämnar partiet om Liberalerna tänker sig att förhandla med SD. 

-Jag tror många lämnar partiet i så fall. Jag har fått jättemånga glada tillrop efter artikeln, man är orolig för vart partiet är på väg, säger han. 

I opinionsmätningarna har Liberalerna sedan länge nu legat under riksdagens fyraprocentsspärr. Nästa år är det val. 

-Om partistyrelsens förslag går igenom utan kompromisser kommer man fortfarande att ha ett splittrat parti, säger Johan Duvdahl. 

-Nu måste vi fokusera och om någon känner att man inte kan vara med på den linjen är det beklagansvärt men jag har full respekt för ett sådant beslut, säger Torbjörn Ekelund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.