Visa alla (3)
Visa alla (3)

Lägret helt tömt på boende

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens insats på morgonen är nu lägret i Malmöstadsdelen Sorgenfri helt tömt. De boende har tågat genom stan och är nu vid stadshuset i Malmö.

Det tog ett par timmar innan polisen lyckats få ut alla boende och aktivister från tomten på Industrigatan, men nu har rivning och sanering inletts.

Förutom grävskopor finns även kranbilar och grävmaskiner på platsen och personal har börjat transportera bort husvagnar och andra fordon som lämnats kvar. Man bär också bort gasoltuber och annat som är farligt.

På väg till stadshuset

De boende samlades efter tömningen utanför det nu avstängda och tomma lägret och begav sig, tillsammans med aktivister, till stadshuset i Malmö för att protestera mot rivningen. Stämningen i det improviserade demonstrationståget har varit lugn med människor som ropar ”Malmö, Malmö”. Polisen har följt med tåget som stundtals störde trafiken.

Det var i förra veckan som miljönämnden i Malmö bestämde att lägret skulle tömmas och jämnas med marken. Skälet är att den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende samt den omfattande nedskräpningen. Men turerna har varit många och rivningen flyttats fram i tid.

Tidigt i morse började ett par dussin poliser tömma lägret sedan både länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen avslagit överklagan.

En polis skadades lindrigt i samband med aktionen och en aktivist greps för våldsamt motstånd. Omkring 100 aktivister hade samlats på platsen och upprörd stämning rådde.

Rumäniens ambassad kommer till platsen

Kommunalrådet Carina Nilsson säger till SVT Nyheter att kommunen inte kommer att ordna boende till dem som blivit avhysta. Istället erbjuds möjligheten att sova på ett härbärge i fem nätter, men härbärget har endast plats för 50 av de uppemot 200 personer som bott i lägret. Kommunen hjälper också till med hemresa.

Senare i dag får romer som bott i lägret träffa representanter för rumänska ambassaden som ska informera dem om de rättigheter de har och hjälp de kan få i Rumänien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet