En läkare i Malmö blir av med rätten att skriva ut narkotiska läkemedel. Foto: TT

Läkare förlorar rätten att skriva ut narkotiska läkemedel

Publicerad

En läkare vid en privat psykiatrimottagning i Malmö som skrivit ut för stora doser narkotiska läkemedel, förlorar sin rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har beslutat att dra in läkarens behörighet att förskriva narkotiska läkemedel. Granskningen av läkaren inleddes efter att personal vid apotek slog larm om att läkaren skrev ut stora doser narkotiska läkemedel till patienter.

Läkaren arbetar vid en privat psykiatrimottagning som inte har avtal med Region Skåne.

Flera gånger för stora doser

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har anmält läkaren för läkemedelsförskrivning till nio olika patienter. Patienterna lider av ångest, depression och andra psykiatriska symptom.

Enligt IVO har doserna av olika narkotiska läkemedel varit flera gånger för stora. Ansvarsnämnden går på IVO:s yrkande och drar in läkarens behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel.

SVT Nyheter har sökt läkaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.