Arkivbild Foto: TT

Läkare misstog treårings diabetes för magkatarr

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på universitetssjukhuset i Lund misstog en treårings diabetes för magkatarr. Efter tio dagar kom barnet tillbaka till akuten i ett livshotande tillstånd.

Barnet kom till akuten med frekventa kräkningar och diffusa buksmärtor. Trots att prover i ambulans visat symptom på diabetes trodde läkarna på akutmottagningen att barnets illamående berodde på magkatarr.

Barnets tillstånd förbättrades tillfälligt efter läkemedel och vätskeersättning och skickades då hem utan att diagnosen diabetes övervägdes.

Efter tio dagar åkte barnet till akuten för akut ketoacidos, ett livshotande tillstånd som uppstår när en person har för lite insulin i kroppen.

Händelsen anmäls nu enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Orsaken är troligen bristande kunskap om symtom vid debut hos diabetes hos små barn. Enligt anmälan ska en internutbildning göras med personal för att undvika att händelsen återupprepar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.