Landskrona BoIS fyller 100 år

Publicerad

I morgon lördag är det stort firande i Landskrona. Stadens fotbollsstolthet, Landskrona BoIS, fyller 100 år.  Laget har spelat 34 säsonger i allsvenskan, men ramlade förra året ner i tredjedivisionen. 

Landskrona BoIS bildades den 7 februari 1915 genom en sammanslagning av de båda klubbarna  IFK Landskrona och Diana. Laget deltog i den allra första allsvenskan 1924-25. Sedan dess har klubben spelat 34 säsonger i allsvenskan och 51 i näst högsta serien. Klubben toppar maratontabellen för andradivisionen. Klubben har en titel, Svenska Cupen 1971-72.

Fick snacka fotboll en halvtimme på jobbet

BoIS har under åren varit ett med staden. Matchdagarna har staden klätts i svartvit-randigt, precis som fotbollsspelarna.

– Vi var bland de första i Sverige som klädde upp oss till matcherna. Det var vi och Hammarby, säger en av trotjänarna bland åskådarna, Harry Bondesson, tidigare varvsarbetare, som också haft ledaruppdrag i klubben.

Det var i mångt och mycket de anställda på Öresundsvarvet i Landskrona som dominerade i publiken. Bois var det allmänna samtalsämnet efter matcherna.

– Vi hade en chef som dagen efter match sa till oss att vi hade en halvtimme på oss att snacka fotboll. Sen skulle vi jobba, och inte stå i klunger och prata, säger Harry Bondesson.

Facket skänkte klubbkassan till BoIS

1978 spelade Bois en bortamatch mot IFK Göteborg. Före matchstart vecklade spelarna ut en banderoll med texten ”rädda varvsjobben”.

– Det var tal om att varvet skulle läggas ned, och då tyckte vi att vi skulle visa vad vi tyckte. Det blev uppskattat av IFK:s publik också, eftersom det fanns många varv även i Göteborg vid den tiden, säger Sonny Johansson, anfallare i laget 1968-85.

När sedan Öresundsvarvet ändå lades ned några år senare skänkte facket sin klubbkassa till BoIS, mycket som en gest för den där banderollen.

Ramlade ner till tredjedivisionen

Bois har i flera år varit nära att ramla ur superettan, och i fjol gjorde man det. Jubileumsåret får man alltså spela i tredje högsta serien.

– Det saknas scouting i klubben. Tidigare har man haft en mycket framgångsrik ungdomsverksamhet, som har räckt för att förse klubben med bra spelare. Men när det försvann har man inte haft förmågan att kunna bredda verksamheten utanför stan. Det är min åsikt, säger Harry Bondesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer