Landskrona – Hårdsatsning mot rånvåg

Uppdaterad
Publicerad

– Det räcker nu. Det är dags att lägga silkesvantarna på hyllan, för nu ska kriminaliteten i Landskrona knäckas.

Det säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp) som har fått nog. På tisdagen presenterade han och polisen den kraftsamling som sker efter den senaste tidens många rån i Landskrona.

Polisen i Landskrona har 12 oupplarade rån och ett rånförsök på sitt bord. Senast på måndagkvällen mot matbutiken Lidl vid järnvägsstationen.

Det är bakgrunden till ”Kommisionen för nolltolerans i Landskrona som kommunen vill bilda. Den ska bestå av alla myndigheter och organisationer som kan tänkas möta kriminella. Allt från kronofogden till försäkringsbolag. Kommissonen ska ska ledas av en projektledare som ska nyanställas.

– Jag är övertygad om att vår gemensamma slagkraft blir mycket större än om var och en arbetar för sig, säger Torkild Strandberg (fp) till Sydnytt

– Jag tycker att det mesta låter bra. Särskilt att det nu ska ske en samordning säger Mathias Pålson på Unga KRIS Landskrona efter att ha hört om de planerade insatserna.

Även polisen förstärker bemanningen i flera steg. I mars utökas styrkan i Landskrona tillfälligt med 15-20 poliser . I april flyttas 8 poliser poliser till kommunen permanent och till sommaren blir de ännu fler.

– Av dom 24 poliser som börjar i vårt distrikt nu hamnar 12 i Landskrona. Så till sommaren har vi en permanent förstärkning med 20 poliser, säger Marianne Almqvist, chef för polisen i nordvästra Skåne.

Inspirationen till kommunens brottskommission hämtas från danska polisens strategi för att komma åt de kriminella mc-gängen. Alla brott, stora som små ska beivras.

– Det ska vara obekvämt att vara kriminell här. Det handlar om att sannolikheten för att åka fast utan bälte ska vara större i Landskrona än i Örkelljunga, säger Torkild Strandberg (fp) till Sydnytt.

Kommunen tänker även försöka få med fler frivilliga i kampen mot brottligheten och antalet ordningsvakter på gatorna kommer att öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.