Gabriella Genberg och Olivia Larsson står i kön till assisterad befruktning. Foto: Lenke Morath

Spermabrist efter pandemin – ännu längre väntetid för barnlängtande

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på sperma och för de som väntar på hjälp med assisterad befruktning riskerar väntan att bli lång. Gabriella Genberg och Olivia Larsson står i kön till assisterad befruktning.

– Vi borde ställt oss i kö redan första gången vi träffades, säger Gabriella Genberg skämtsamt.

Under pandemin har färre män donerat sperma och nu är köerna över ett år långa bara för att få komma på ett första besök inför assisterad befruktning.

– Man ska veta det att för donationsbehandlingar finns det inte någon vårdgaranti, utan där är vi väldigt beroende av vad det finns för donatorer att tillgå, säger Margareta Kitlinski, överläkare på reproduktionsmedicinsk centrum i Malmö.

Under våren har verksamheten varit helt pausad på grund av spermabristen. I sommar har man kunna öppna igen – men i begränsad omfattning.

Gabriella står i kö tillsammans med sin fästmö

I vintras ställde sig Gabriella Genberg i kön tillsammans med sin fästmö. Efter att ha genomgått en fertilitetsutredning fick de besked om att det kunde ta upp till två år att få komma vidare i processen.

– Det kanske ”bara” är två år, men sen kanske man har svårt att få barn, och då går det ännu fler år. Och om man vill ha möjligheten att få ett till barn sedan? Det känns som att det är lätt att tiden rinner iväg, säger hon.

Se klippet för att höra Gabriella och Olivia berätta om hur det är att stå i kö för att få barn.

För att donera spermier ska du:

  • Vara fysiskt och psykiskt frisk
  • Inte ha kända ärftliga sjukdomar
  • Inte ha något tidigare eller nuvarande missbruk
  • Vara minst 23 år och yngre än 46 år
  • Vara rökfri
  • Ha sädesceller som uppfyller kraven för nedfrysning

I Sverige har barn som har kommit till med hjälp av ägg- eller spermiedonation rätt att få veta sitt genetiska ursprung vid mogen ålder. Det innebär att donatorn kan bli kontaktad av barnet längre fram. Donatorn och mottagarparet är däremot helt anonyma för varandra. Som donator har du inga juridiska rättigheter eller skyldigheter mot de eventuella kommande barnen. Du kan donera spermier eller ägg till som mest sex familjer.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.