Långa straff för skenavrättning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har tagit din bror”, skrev kidnapparna och krävde två miljoner för att släppa sitt offer levande.
Nu döms två män till fängelse i fem år och respektive fem år och fem månader.

Ytterligare två personer, en kvinna och en man, dömdes för medhjälp till brottet. Det var i november förra året som kidnappningsoffret lurades till en adress i Malmö. Kvinnan hade stämt träff med offret.

I lägenheten blev mannen sedan kidnappad och förd i en bil till en stuga i Osbytrakten i norra Skåne. Gärningsmännen hotade att döda offret om han försökte att fly. Detta genom att använda skjutvapen.

Krävde två miljoner kronor.
Gärningspersonerna kontaktade offrets bror och krävde en summa på två miljoner kronor för att släppa honom. Med hjälp av fotografier och bevis kunde åklagaren bevisa att mannen hade blivit misshandlad och utsatt för en skenavrättning, där offrets huvud hade tryckts ner i vatten.

När offrets bror blev uppringd av gärningspersonerna lyckades han att spåra upp var de befann sig. Han ringde polisen som sedermera kunde gripa alla misstänka för kidnappningsförsöket. 

Nekar till brott
Offret, som blev kidnappad, ville inte medverka i rättegången. Han fick ett skadestånd på 90 000 kronor.

De alla misstänka nekade till brott. I förhör sade en av gärningspersonerna, som dömdes till fem år, att han hade en hotbild mot sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer