Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Waara förbundschef, på Ibn Rushd, är kritisk till Region Skåne beslut. Foto: SVT/Ibn Rushd

Länkar om stening och barnaga – bidrag till Ibn Rushd stoppas av Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Bidragen till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd stoppas av Region Skåne. Studiematerialet bedöms inte strida mot regionens grundläggande villkor, men samtidigt har Ibn Rushd länkat till hemsidor som bland annat anger att stening kan vara ett giltigt straff vid otrohet.

I granskningen som gjorts av Ernst & Young framkommer att det finns stora brister i registreringen av studiematerialet. Det gör att innehållet i studiecirklarna blir svårare att följa upp.

Enligt utredningen bryter inte själva studiematerialet mot Region Skånes grundläggande villkor. Ibn Rushd har dock i registreringssystemet länkat till hemsidor som sprider budskap som strider mot de demokratiska värderingarna:

• Att stening ses som ett giltigt straff vid äktenskapsförbrytelse.

• Att hustrumisshandel kan vara tillåtet om det inte lämnar några synliga märken.

• Att barnaga kan vara tillåtet under vissa omständigheter.

Att Ibn Rushd skulle ha länkat till hemsidor med material som skulle strida mot demokratiska värderingar är inget förbundschefen är bekant med.

– Vi känner inte igen oss i att de här delarna har förekommit i våra verksamheter eller studiecirklar, säger Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd.

Pausad verksamhetsstöd

Med anledning av rapporten föreslås att Kulturnämnden i Region Skåne stoppar bidraget för 2024.

– De använder källor som torgför en extrem syn och kan inte visa att man använder dem på ett källkritiskt sätt, säger Fredrik Sjögren (L), ordförande i Kulturnämnden i Region Skåne.

– De politiskt motiverade granskningar och de felaktiga besluten som vi ser dränerar våra resurser och riskerar att kväva Ibn Rushd i längden, säger Anna Waara.

– Det är beklagligt att man inte tar det här på allvar utan att man försöker få det att framstå som något det inte är, säger Fredrik Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.