Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har väldigt tydliga demokratikrav och kommer följa Folkbildningsrådets arbete” säger kommunstyrelseordförande i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö stad har klubbat 1,8 miljoner i bidrag till Ibn Rushd för årlig festival

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Malmö har beslutat att ge kritiserade Ibn Rushd totalt 1,8 miljoner kronor i bidrag för att de kommande åren arrangera den årliga Eid-festivalen i Folkets park.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö, vill avvakta och följa Folkbildningsrådets arbete.

– Vi har ett tydligt demokratikrav och finns det anledning för oss att vidta åtgärder så kommer vi göra det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Folkbildningsrådet har kommit fram till att studieförbundet Ibn Rushd ska betala tillbaka ett statsbidrag på nästan 147 000 kronor efter att det kommit fram att de i en mindre del av verksamheten använt böcker som både förespråkar barnaga och är homofobiskt.

”Vi har demokratikrav och de ska efterlevas”

Nyligen klubbade kommunstyrelsen i Malmö igenom ett beslut att bevilja Ibn Rushd totalt 1,8 miljoner kronor för att i tre år arrangera Eid-festivalen i Malmö. Eid är en muslimsk högtid som avslutar fastemånaden ramadan.

– Den här Eid-festivalen har lockat väldigt många Malmöbor och har varit väldigt uppskattad. Men även i det samarbetet har vi demkokratikrav och att de ska efterlevas, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Oppositionsrådet Magnus Olsson (SD) vill att staden helt slutar att betala ut medel till studieförbundet och säger till SVT Nyheter Skåne att partiet vill att Malmö går samma väg som Region Skåne och Helsingborg och fryser bidragen.

– Vi har i flera år sagt nej till att ge pengar till det här förbundet. Vi hade gärna sett att Malmö stad också fryser bidragen så att vi får en ordentlig utredning av det här, säger han.

Inväntar rådets arbete

Folkbildningsrådet har kommit fram till att Ibn Rushd har fått bidrag för över 2 800 studietimmar där böcker med odemokratiska och värderingar använts. Därför kräver rådet tillbaka statsbidraget samt kräver att förbundet säkerställer att något liknande inte sker igen.

Förbundet har fram till den 10 januari på sig att genomföra beslutet, ett beslut som Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh nu inväntar.

– Vi kommer att följa denna process noga och kommer vidta åtgärder om det finns anledning till det, säger hon.

granskningen av ibn rushd

Folkbildningsrådet inledde en större granskning av Ibn Rushd efter att Uppdrag Granskning sänt ett reportage som handlade om arrangerade njutningsäktenskap inom shiamuslimska föreningar i Sverige – föreningar som var samarbetsorganisationer till Ibn Rushd.

Under den granskningen framkom det uppgifter om att Ibn Rushd i sin verksamhet använt sig av två böcker som förespråkar barnaga, barnäktenskap och är homofobiskt och antisemitiskt.

Det handlar bland annat om texter som tar upp i vilken ålder barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd, att vissa gärningar som exempelvis otrohet  ska straffas med döden och avsnitt som bygger på antisemitiska konspirationsteorier. En annan bok ska ha tagit upp barnäktenskap utan att ta avstånd från det.

Materialet ska enligt rapporten ha använts i studiecirklar med andra föreningar – i några fall har målgruppen varit barn.

Folkbildningsrådet kommer fram till att verksamheterna strider mot villkoret att respektera mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar.

”Folkbildningsrådet kan konstatera att omfattningen av den bristfälliga verksamheten visserligen är ringa, i relation till studieförbundets totala verksamhet, men att bristernas art är särskilt allvarliga” står det i rapporten.

Ibn Rushd ska därför betala tillbaka statsbidrag på nästan 147 000 för senast den 10 januari 2024 redovisa en åtgärdsplan med syfte att säkerställa att liknande brister inte ska återupprepas.

I rapporten har Ibn Rushd tagit avstånd från materialet och skriver att de styrkt flera studietimmar där materialet använts.

Enligt Anna Waara, förbundschef på studieförbundet Ibn Rushd, har man haft ett kritiskt förhållningssätt till de delar av studiematerialet som Folkbildningsrådet kritiserar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.