Ett hål i halmtaket repareras på Kulturens Östarp utanför Sjöbo. Egentligen skulle hela taket behöva bytas, men pengarna finns inte. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Så drabbas länsmuseerna när pengarna inte räcker

Publicerad

Statliga och kommunala bidrag ökar inte i takt med kostnaderna – då får länsmuseerna det svårt ekonomiskt. För att Kulturen i Lund ska klara ekonomin upphör bland annat nyrekrytering och fastighetsunderhåll.

I Skåne finns tre stycken: Kulturen i Lund, Malmö Museer och Regionmuseet i Kristianstad.

Grundfinansieringen till länsmuseerna kommer dels från statliga kulturbidrag som delas ut av regionen, dels från respektive kommuner. SVT har tidigare rapporterat om nedskärningarna i kulturbudgeten för Skåne.

Enligt Gustav Olsson, museichef för Kulturen i Lund, är situationen dyster. Bidragen har inte ökat i takt med kostnaderna, vilket innebär att man tvingas spara in på annat. Bland annat kan färre utställningar väntas framöver.

– Löner är en stor del av vår ekonomi. Därför kommer vi inte att anställa nytt när personal går i pension. I år handlar det om tre tjänster som försvinner, säger han.

Kostsamma lokaler

Personalkostnaderna är emellertid inte allt det sparas in på. Även fastighetsunderhållet går i stå när svångremmen dras åt. Kulturen har drygt 60 kulturhistoriska fastigheter, där underhåll som inte är akut upphör.

– Om ett fönster går sönder kan vi byta glaset, men vi kommer inte ha pengar att till exempel måla fönstren som glasen sitter i, säger Gustav Olsson.

Även på Regionmuseet i Kristianstad ser man problemen.

– Vi ser bland annat över våra lokaler, de kostar mycket. Vi har inga personalneddragningar planerade just nu. Vi arbetar med att försöka hitta besparingar sedan regionen dragit ner på kultur överhuvudtaget, säger Anna Hansen, museichef på Regionmuseet i Kristianstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.