Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om det stämmer kommer vi behöva se över våra rutiner, säger Jens Jacobsson, rättschef på Länsstyrelsen. Foto: Linda Ekström/SVT

Länsstyrelsen lurades av de falska Partiet Nyans-mejlen: ”Det är jättebeklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera medlemmar i Partiet Nyans uppger att deras kandidaturer till riksdagen blivit indragna efter att någon skickat falska mejl till länsstyrelsen. Nu reagerar man starkt från länsstyrelsens sida och säger att man måste se över sina rutiner.

Enligt Jesper Jacobsson, rättschef på länsstyrelsen, började det hela med att Partiet Nyans partisekreterare kontaktade länsstyrelsen för att dra tillbaka två kandidaturer.

När han fick höra att det endast kunde göras personligen, meddelade han att han skulle säga till de berörda personerna och att de sedan skulle kontakta länsstyrelsen själva.

”Bedömde händelsekedjan som trovärdig”

Några timmar senare kom två separata mejl, med två olika formuleringar från två olika mejladresser. I mejlen uppgav personerna att de ville dra tillbaka sina kandidaturer till riksdagen. Men två kandidater som SVT har pratat med säger att de inte skickat mejlen.

Från länsstyrelsens håll gjorde man en samlad bedömning och kom fram till att mejlen var tillräckliga, eftersom man nyligen blivit kontaktade av partistyrelsen.

– Vi bedömde händelsekedjan som trovärdig eftersom kontakten kom från partisekreteraren, säger rättschef Jesper Jacobsson.

En liknande situation har länsstyrelsen aldrig varit med om, och man säger nu att man behöver se över sina rutiner så att något liknande inte sker igen.

– Vi har inte varit med om den här situationen tidigare, så skulle det visa sig att det här stämmer måste vi självklart se över våra rutiner, säger Jesper Jacobsson.

Stavade fel på namnet

Personerna som fick sina kandidaturer indragna är chockade över vad som har hänt. I ett av mejlen har man stavat fel på namnet i mejladressen, något som länsstyrelsen menar att man inte kan ta som bevis.

– Folk har ju olika stavningar i sina mejladresser hela tiden, det är inget som vi kan ha som bevis för att det inte skulle vara äkta, säger Jesper Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer