Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar de tidigare riksdagskandidaterna från Partiet Nyans när de får se mejlväxlingen. Hör även partiledaren Mikail Yüksels kommentar. Foto: SVT/Linda Ekström

Hemliga striden inom Partiet Nyans – falska mejl och lögner

Uppdaterad
Publicerad

Kontroversiella Partiet Nyans siktade mot riksdagen och har nu tagit plats i minst två kommuner. Men med bara några dagar kvar till valet plockades flera av deras kandidater bort från listorna – utan att kandidaterna själva visste om det. SVT kan nu avslöja att spåren leder till partiets högsta topp.

Målen var högt satta. De skulle in i Sveriges riksdag. Partiet Nyans, som riktar sig främst till muslimer, mobiliserade i en rad av Sveriges utanförskapsområden. Nu har de kommit in i både Landskrona och Botkyrka kommun – i den senare har partiledaren Mikail Yüksel själv gjort anspråk på platsen.

Samtidigt har partiet fått kritik för att de driver ämnen som sår misstro i samhället, bland annat anordnade de demonstrationer där påståendet att muslimska barn kidnappas av socialtjänsten kampanjades. Justitieminister Morgan Johansson (S) beskrev dem som ett hot mot det öppna samhället.

I partitoppen finns förutom partiledaren Mikail Yüksel även partisekreteraren Rami Hussein. Men i bakgrunden har väljarstödet vuxit för andra kandidater, som plötsligt skulle upptäckta att de inte längre stod med på partiets riksdagslistor.

– Jag kände mig jättebesviken och lurad, säger Sara Camakh från Stockholm som kandiderade till riksdagen för partiet.

”Vem stavar fel på sitt eget namn?”

SVT:s granskning visar att flera av partiets riksdagskandidater ströks från listorna efter att falska mejl skickats i deras namn till länsstyrelserna. Ett av fallen har även Expressen rapporterat om.

– De har till och med stavat fel på mitt namn. Vem stavar fel på sitt eget namn? säger Zubair Hussain från Malmö som även han kandiderade till riksdagen för Partiet Nyans.

När vi granskar kontot som skickat ett av de falska mejlen ser vi att det är kopplat till ett telefonnummer som tillhör partiet.

När vi ringer svarar Rami Hussein, partiets partisekreterare.

– Det kan lika gärna vara du som har skapat den här mejlen. Vem som helst kan registrera en mejladress med ett nummer, säger han.

Även partiledaren Mikail Yüksel nekar till kännedom om de falska mejlen.

– Jag har ingen aning om det här. Om jag hade velat dra tillbaka deras kandidatur så har jag tillräckligt med underlag för att utesluta dem från partiet, säger han.

Vad var det för underlag?

– Det kan jag inte säga till dig.

”Försökte plocka bort framstående personer”

När SVT granskar de falska mejlen till länsstyrelserna ser vi ett mönster. I flera fall har de föregåtts av riktiga mejl från partiledningen som har försökt få samma kandidater strukna från listorna, men misslyckats. Detta eftersom det enligt reglerna krävs att det är kandidaterna själva som gör det.

– Jag är chockad, säger Naveed Hussain från Malmö som också kandiderade för partiet, men fick sin kandidatur tillbakadragen av ett falskt mejl.

Sara Camakh menar att partitopparna petat henne utan att informera partistyrelsen. Vilket bekräftas av källor SVT talat med.

– De ljuger. Det finns ett mönster. De försökte plocka bort framstående personer. Alla vi som är bortplockade är ett hot mot dem, säger hon.

Flera av kandidaterna har nu bestämt sig för att polisanmäla de falska mejlen.

– Det här måste utredas, säger Zubair Hussain.

Vet du mer om detta? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Mejlväxlingen med Länsstyrelsen i Skåne den 9 september:

12:28 – Partiet Nyans partisekreterare mejlar Länsstyrelsen i Skåne från sin partimejl. Som ”behörig beställare för partiet” vill han ta bort två kandidater från riksdagslistan men är tydlig att de ska stå kvar i valen till kommun- och regionfullmäktige.

13:10 – Länsstyrelsen i Skåne svarar att det bara är kandidaterna som kan dra sig ur ett val.

14:51 – Partisekreteraren tackar för information och skriver ”Då ber jag dem mejla er”.

15:17 – En av kandidaterna skriver i mejl till Länsstyrelsen att han ”Vill dra tillbaka kandidatur till riksdagen för Partiet Nyans” och skickar sitt namn och personnummer.

15:33 – Den andra kandidaten mejlar och vill också tas bort från ”endast riksdagsvalet”, även han skriver med namn och personnummer. 

Båda kandidaterna säger att deras respektive mejl till Länsstyrelsen är förfalskade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer