Stenmården kan snabbt bli jättemånga, menar Nils Carlsson på länsstyrelsen. I videoklippet kan du se en stenmård som tagit sig in i en bil i Tyskland. Foto: Akki Berlin/Youtube

Länsstyrelsen orolig över stenmården: ”Hög tid att agera”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stenmårdar har hittats i Bromöllatrakten. Nu är länsstyrelsen orolig att arten ska sprida sig i Sverige liksom den gjort i Europa.

– Vi vet att när nya arter kommer in så blir det ofta fel, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

– Vi har massa exempel som mördarsniglar, jätteloka och parkslide. Det börjar med det lilla och sedan plötsligt är de så många att det blir svårt att göra någonting åt det. Det blir ett evigt harvande, säger Nils Carlsson.

Skador för miljard

I Tyskland och andra länder i centrala Europa är stenmården utbredd och orsakar varje år skador i miljardbelopp på bilar.

Stenmård i Bromöllatrakten

– De är den vanligaste orsaken till bilbärgning i Tyskland. I många länder i Europa när man tecknar en bilförsäkring lägger man alltid till tillägget stenmård för att man inte ska bli stående och få dyra reparationer, berättar Nils Carlsson.

Ser ni en risk att det kan bli så i Sverige också?

– Absolut. Blir de talrika här så kommer de med all sannolikhet att ha samma beteende här. Kan man undvika det så är det lika bra att göra det.

Nils Carlssons önskan är att Naturvårdsverket ska klassificera arten som en invasiv främmande art. Han önskar även att Svenska Jägareförbundet inom den del som tidigare hette mårdhundsprojektet, ska få i uppgift att utrota stenmården.

– Gärna så snabbt som möjligt, säger Nils Carlsson.

”Risken för invasivitet är låg”

Naturvårdsverket bedömer att arten är främmande – men däremot inte invasiv, enligt Anna Sandström som är jurist på Naturvårdsverket.

– Risken för invasivitet är låg. Vi har låtit Artdatabanken bedöma frågan och de ser inte i nuläget någon anledning att klassificera den som invasiv. Det handlar ju om vilken skada arten kan ha på naturen. Skador på bilar räknas ju inte dit, säger Anna Sandström.

Naturvårdsverket har föreslagit för regeringen att jakttiden för stenmården ska vara året runt. Svenska Jägareförbundet har inte i dagsläget något uppdrag från Naturvårdsverket att jaga stenmård – såsom man har med invasiva ryggradsdjur.

– Det är något vi inte tagit ställning till ännu om det behövs, säger Anna Sandström.

I videoklippet får du se en stenmård som tagit sig in i en bil i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenmård i Bromöllatrakten

Mer i ämnet