Bromölla blir tredje kommunen i Skåne som inför tiggeriförbud. Foto: TT

Länsstyrelsen säger ja till tiggeriförbud i Bromölla

Uppdaterad
Publicerad
Länsstyrelsen i Skåne har nu godkänt beslutet att införa tiggeriförbud i Bromölla. Det är tredje kommunen i Skåne som får ett förbud godkänt.

Den 17 juni tog kommunfullmäktige i Bromölla ett beslut om att ändra ordningsföreskrifterna och förbjuda tiggeri på ett flertal specifika platser i kommunen (se kartan här).

Nu har Länsstyrelsen Skåne tagit ett beslut att godkänna förbudet. Det blir den tredje kommunen i Skåne där det införs ett tiggeriförbud – efter Vellinge och Staffanstorp.

– Det började att gälla så fort vi fick beslutet. Hos oss diariefördes det den 1 juli. Det införs nu i de lokala ordningsföreskrifterna att man inte får ha passiv pengarinsamling utanför affärerna, säger Eric Berntsson (SD) i Bromölla.

Så ska beslutet efterföljas

Beslutet togs mot bakgrund av den så kallade ”Vellingedomen” i Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt den domen kan kommuner få lov att förbjuda tiggeri på begränsade platser genom lokala ordningsstadgar.

Hur ska beslutet efterföljas?

– Det är upp till ordningsmakten att upprätthålla det, på samma sätt som de ska upprätthålla ett förbud mot att skjuta fyrverkerier, säger Eric Berntsson.

Tror på ett överklagande

Ett flertal partier röstade mot förbudet redan i kommunfullmäktige. De tror nu att beslutet från länsstyrelsen kommer överklagas till förvaltningsrätten.

– Det är ett dåligt beslut som vi inte ställer oss bakom. Vi ser inte att det hjälper de som tigger att bli flyttade till någon annan plats. Det är ren symbolpolitik, säger Samuel Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Bromölla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet