Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När barnen flyttat hemifrån ångrar du förmodligen att du köpte en sköldpadda en gång i tiden, menar Nils Carlsson på länsstyrelsen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och invasiva.se

Sköldpaddor dumpas i naturen – hot mot skånska grodor

Publicerad

Att skaffa en sköldpadda till barnet kan låta som en bra idé. Just nu. Men tänk längre än så, uppmanar Nils Carlsson, chef på länsstyrelsens art- och naturenhet.

– Vi ser ett stort problem med att folk skaffar husdjur som blir väldigt långlivade och som de då tröttnar på, säger Nils Carlsson.

Länsstyrelsen får in många samtal om sköldpaddor som skymtats i olika skånska vattendrag – detta efter att de långlivade djuren överges i naturen av sina ägare, enligt Nils Carlsson.

Konkurrerar ut grodorna

Sköldpaddorna trivs bra ute i den skånska naturen – och allt bättre i takt med att klimatet blir varmare. Men de är invasiva och kan konkurrera ut andra arter.

– Det är bekymmersamt eftersom att de äter upp grodrommen. Det går inte så bra för våra grodor, säger Nils Carlsson.

I videoklippet får du höra mer – och se några av sköldpaddorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.