Stort intresse för lantgård på recept

Publicerad

I Skåne kan den som är utbränd numera få remiss till en lantgård. Behandlingsmetoden har väckt uppmärksamhet inte minst utomlands. Nyligen kom ett studiebesök ända från Japan.

– Naturen är väldigt viktigt eftersom den är så pass kravlös. Där finns inget som stjäl ens uppmärksamhet på ett negativt sätt, utan man kan bara slappna av, säger deltagaren Sara.

Sjukskrivningar ökar

Sara vet vad det handlar om. Hon tillhör den allt större gruppen med stressrelaterade sjukdomar, där sjukskrivningarna ökar – speciellt bland kvinnor. Det visar en färsk rapport från Arbetsmiljöverket.

Därför ligger Region Skånes projekt Naturunderstödd rehabilitering helt rätt i tiden.

– Jag hoppas få tillbaka hälften av de sjukskrivna i projektet i arbete. Det är min förhoppning, säger projektledaren Ulf Hallgårde.

Projektet började i liten skala på Alnarps lantbruksuniversitet, och sedan den 1 september i år tar tio skånska lantgårdar emot utbrända personer.

I sin egen takt

Där får deltagarna delta i aktiviteter i sin egen takt, eller bara ta det lugnt.

– Innan lugnet kommer inne i mig och huvudet också vill följa med, tar det ofta 2 – 3 veckor. Jag brukar säga att det är då det vänder och läkningen komma igång, säger Lis-Lott Andersson, verksamhetsansvarig på en av gårdarna – Humlamaden Rehab.

När Sara kom till Humlamaden var livslusten och självförtroendet i botten.

– Man gick i en egen bubbla, men efterhand blev jag lite mer öppen. Jag hade också en kollega här som sa att hon verkligen märkte skillnaden, säger Sara.

Under de två år som projektet pågår, kan läkare skriva remiss till en gård. Patienten är där på dagarna men får – som vanligt – vård och eventuell terapi på vårdcentralen.

– Remissmöjligheten betyder väldigt mycket – patienten får möjligheter att komma hit och vi får möjligheten att ta emot personen, säger Lis-Lott Andersson.

Besök från Japan

På Region Skåne hoppas man nu att andra landsting tar efter, och projektet har även fått uppmärksamhet utomlands.

Förra veckan kom en grupp japaner på besök.

– I Japan har vi många program för att behandla utmattningsdepressioner. Vi har olika mediciner och rehabilitering. Men vi kan ännu inte använda naturunderstödd rehabiltering, säger Shin-Ichiro Sasahara, professor vid Tsukuba universitet.

Sara är nu utskriven från Humlamaden men återvänder för att arbetsträna och hjälpa till med hunduppfödningen.

Tack vare rehabiliteringen kunde hon gå färdigt utbildningen till sitt drömyrke – landskapsarkitekt – som hon en dag hoppas kunna jobba som.

– Det inte uteslutet, men det måste vara på rätt plats. Jag är fortfarande stresskänslig och jag känner jag har en bit kvar, säger Sara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.