Båda är kvinnor, troende muslimer och har utländsk bakgrund. Se mötet mellan läraren med slöja och politikern som röstade för slöjförbud. Foto: SVT

Läraren Naouel Aissaoui möter Loubna Stensåker Göransson (M): Slöjförbudet handlar om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Politikern Loubna Stensåker Göransson (M) var med och drev igenom det omdiskuterade slöjförbudet på skolor i Skurups kommun. I ”Mötet” träffar hon läraren Naouel Aissaoui som trotsar förbudet.

– Jag blev arg av hennes argument, säger Loubna Stensåker Göransson (M) i programmet.

I december tog Skurups kommunfullmäktige beslut om att införa slöjförbud i skolan. Sedan dess har debatten kring det nya förbudet vuxit.

Naouel Aissaoui är lärare i Skurup och bär slöja. Kort efter att beslutet klubbades igenom var hon med och anordnade en motdemonstration. Hon tycker att beslutet grundar sig i rasism och främlingsfientlighet.

Mötet

Svårt att mötas i debatten

I SVT:s ”Mötet” får hon träffa Loubna Stensåker Göransson (M), lokalpolitiker och ordförande i skol- och utbildningsberedningen i Skurup. Hon är en av de som står bakom beslutet om slöjförbud.

– Jag upplever inte att min slöja går emot Sveriges lagar och värderingar. Men ert beslut går emot Sveriges värderingar och mänskliga rättigheter, säger Naouel Aissaoi när hon träffar sin motdebattör.

“Det är skolans ansvar – inte ert” 

Men Loubna Stensåker Göransson anser att slöjan är ett uttryck för hedersförtryck och något som inte hör hemma i skolan.

– Att föräldrarna ska tvinga en flicka att ha slöja – det är ett uttryck för heder. Och den synen vill vi ha bort från vårt samhälle, framför allt från skolan. Vi står för demokratiska principer och jämställdhet, säger hon.

– Det är skolans ansvar att agera om vi misstänker tvång, inte ni, kontrar Naouel Aissaoui.

Stöds av politisk majoritet

Loubna Stensåker Göransson trycker på att Naouel Aussaoi och övriga kommunanställda bör acceptera beslutet eftersom förbudet stöds av en politisk majoritet. 

– Det känns väldigt konstigt. Hon är invandrare, muslim och kvinna, hon borde ha mer förståelse, säger Naouel Aissaoui.

Se när samtalet hettar till i klippet ovan eller hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mötet

Mer i ämnet