”Man blir ju rädd, vaknar mitt i natten och flyger upp ur sängen”, säger Angelica Svenning. Foto: SVT/Firas Razak

Boende efter explosionen på Lindeborg: ”Flyger upp ur sängen”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt exploderade ett föremål i entrén till ett flerfamiljshus i stadsdelen Lindeborg i Malmö. I samband med händelsen kunde två misstänkta unga pojkar gripas av polisen. Det drabbade huset är samma fastighet där en liknande detonation inträffade förra veckan. 

– Man blir ju rädd, vaknar mitt i natten och flyger upp ur sängen, säger Angelica Svenning som bor på bottenplanet, bara några meter från den söndersprängda portingången.

– Vi får in en uppringare som observerar män som har fifflat med något denne uppfattar som en bomb. Vi skickar dit patruller och kan gripa två personer på cykel som är på väg från platsen, säger Andreas Hulting, vakthavande befäl på polisen i Syd, till SVT Nyheter.

– I samband med att de anträffas så smäller det.

Ingen ska ha kommit till fysisk skada vid händelsen.

Tittar på samband

De två pojkarna som greps, en 16-åring och en 17-åring, anhölls senare misstänkta för explosionen.

– Vi tittar på eventuella samband med andra sprängningar som varit på sistone, säger Nils Norling, presstalesperson hos polisen.

I övrigt vill han inte säga mer.

Porten till huset skadades vid explosionen. Polisen skickade dit nationella bombstyrkan för kontroll och knackade också dörr för att söka vittnesuppgifter.

Den senaste tiden har ett flertal andra sprängningar ägt rum i Malmö, i Lindeborg och på Lindängen.

Vid ett av tillfällena skadades en person lindrigt när ett föremål exploderade vid en livsmedelsbutik på Lindängen. En 15-årig flicka greps och anhölls då, men släpptes senare. Hon är fortsatt misstänkt. I övrigt sitter en 16-årig flicka och två män, 21 och 23 år gamla, häktade misstänkta för inblandning i Lindängenexplosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.