”Lars” smugglar flyktingar till Sverige med båt

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att de lagliga vägarna till Sverige för flyktingar blir allt svårare ökar nu människosmugglingen. I Danmark finns flera grupper som organiserar flykten över sundet.

Danska TV2 Lorry har träffat 21-årige ”Lars” som är en erfaren människosmugglare. Han ser det som en mänsklig plikt att hjälpa flyktingar från Danmark till Sverige.

– Vi är ett nätverk med människor från hela Europa som kontaktar flyktingarna på bland annat järnvägsstationer och frågar vart de vill komma, säger ”Lars”.

Han har hittills hjälpt mer än 25 flyktingar över Översund med båt. Ombord har de tolkar, erfaret sjöfolk, mat och dryck.

– Det är en fantastisk upplevelse när man seglar över. Flyktingarna sitter och kikar upp på bron som de har drömt om att komma över.

Brottslig handling

Lars och de övriga smugglar inte för pengarnas skull. Om man inte tar betalt, är risken att hamna i fängelse inte så stor – böter är den troligaste påföljden.

– Om man har mött de människor som har varit på flykt månadsvis och ser hur mycket det betyder för dem – då tvivlar man inte på att det är värt risken, säger ”Lars”.

Men det är inget polisen rekommenderar.

– Vi ser medmänskligheten i att allmänheten vill hjälpa flyktingar, men det går inte att bortse från att det är en brottslig handling. Det är inget vi kan uppmuntra till, säger Kim Hild, pressinformatör hos polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet