Foto: Johan Nilsson/TT

Lastbilar får omkörningsförbud på E6

Uppdaterad
Publicerad

Tunga lastbilar får omkörningsförbud på E6 mellan Vellinge och Helsingborg. Det har Länsstyrelsen bestämt. Anledningen är att trafiken och olyckorna har blivit fler på sträckan.

Förbudet gäller vardagar 06.00-09.00 på morgonen och 16.00-18.00 på kvällen och träder i kraft den 18 mars 2019.

Sträckan Malmö-Lund-Helsingborg trafikeras av 40 000-50 000 fordon/dygn och trafiken har under de senaste 15 åren nästan fördubblats. Den tunga trafiken står för nästan 20 procent.

Länsstyrelsen Skåne har gjort en utredning inför beslutet och det har visat sig att det finns fem olika förbud mot omkörning med tung lastbil på E6 i Skåne.

Med det nya beslutet blir reglerna mer enhetliga och mycket tyder på att omkörningsförbud för tunga lastbilar ger bättre flyt i trafiken där de har införts.

Resultaten visar att de tunga fordonen får oförändrad eller något lägre medelhastighet, medan övriga fordon får ökad medelhastighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.