Kapten gripen för sjöfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Ett 88 meter långt lastfartyg gick på lördagsmorgonen på grund 400 meter norr om Ålabodarna.

Det var i morse som fartyget Ran rapporterades ha gått på grund ungefär 400 meter norr om Ålabodarna mellan Landskrona och Helsingborg.

Kapten på fartyget, en man från Ryssland, är misstänkt för sjöfylleri, och greps tidigt på eftermiddagen av polisen i Helsingborg. Mannen själv hävdar att drickandet skett efter grundstötningen. Det säger Marie Persson, presstalespersonen på ledningscentralen till Sydnytt.

Fartyg på grund

-Det var kustbevakningen som gjorde utandningsprovet från början, och det visade positivt. Men den misstänkte hävdar att drickandet skett först efter grundstötningen, säger Marie Persson.

Personen blev förd till sjukhus tillsammans med en patrull från polisen för att göra ett så kallat eftersupningsprov för att se när drickandet har ägt rum. Resultaten kommer senare nästa vecka, men polisen har ändå gripit honom.

– Vi gjorde det på grund av det utandningsprov som visade positivt. Och eftersom mannen är medborgare i Ryssland finns det risk att han flyr från landet, säger Marie Persson.

Enligt intitiala uppgifter var det styrman ombord som som misstänktes för sjöfylleri, men polisen i Helsingborg har nu fått bekräftat att mannen är kapten.

Det fanns sju personer ombord, men enligt Sjöräddningen var det aldrig någon fara för dem. Inte heller finns det någon risk för läckage från fartyget.

Just nu är två båtar från kustbevakningen på plats för en undersökning. Det är i nuläget inte känt vad som orsakat grundstötningen men en inspektör från Transportstyrelsen ska på lördagen inspektera båten och skadorna. Därefter ska det fattas beslut om hur och när båten ska tas loss.

Fartyget tros vara lastat med spannmål och är flaggat i Antigua och Barbuda. Ran kom från Wolgast i norra Tyskland och var på väg till Leith, en hamnområde i Skottland.

Andra grundstötningar vid Ålabodarna

* I mars 2013 gick det danska lastfartyget Nina Bres på grund. Orsaken var en manövermiss i höjd med Ven sedan kaptenen drabbats av ett sjukdomsanfall.

 * Det 68 meter långa lastfartyget Alva gick på grund i augusti 2011. Befälet på bryggan misstänktes ha varit påverkad av alkohol.

 * Kaptenen på ett ryskt fartyg som grundstötte i juli 2006 greps av polis misstänkt för att ha fört sitt fartyg i onyktert tillstånd.

 * I november 2003 gick det Bahamasregistrerade fartyget Fribulk på grund vid Ålabodarna och fartygets styrman dömdes till dagsböter för sjöfylleri.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund

Mer i ämnet