Regementets Dag hålls under lördagen på P7. Foto: TT

Låtsaskrig bryter ut på Revingehed

Uppdaterad
Publicerad

Den som längtat efter att få åka med försvarets nyaste pansarterrängbil och lyssna till Hemvärnets Musikkår ska under lördagen bege sig till Regementets dag på Revingehed. ”Det blir en familjefest”, utlovar Jan Boman, kapten och informationsansvarig.

Södra skånska regementet, P7, utanför Lund bjuder under lördagen på en rad aktiviteter för allmänheten. Den som vill titta närmare på olika vapen, militär utrustning och fordon kommer att få sitt lystmäte. Personal svarar på frågor om hur allt fungerar.

Det finns också möjlighet att skumpa fram i försvarets nyaste pansarterrängbil 360 som  kör hugade besökare över stock och sten mellan kl 10-15.

Krig på låtsas

Två gånger under dagen utbryter också ett låtsaskrig när soldater från P7 gör en ”insats” i full stridsmundering.

Regementets Dag är ett sätt för försvaret att visa upp verksamheten för allmänheten och att locka intresserade ungdomar att söka sig dit. I ett särskilt rekryteringstält finns personal som kan berätta vad som krävs för att bli försvarsanställd. Sen den allmänna värnplikten skrotades är de flesta inom försvaret deltidsanställda.

– Folk kommer och går, sammanfattar Jan Boman, informationsansvarig. Många söker sig vidare efter några års militärtjänstgöring

Just nu behövs framförallt fler tekniker och soldater till stridsvagnarna. Personal från P7 skickas ofta på internationella uppdrag.  Under 2016-2017 deltar en bataljon i ett FN-uppdrag i Mali.

Musik och styrketest

Även för yngre besökare finns det möjligheter att roa sig under lördagen. Olika tester anordnas som:. ”Är du starkast i Skåne?”

För dem som tidigare varit anställda av försvaret finns ett veterantält. Och för familjer som har eller har haft anhöriga inom försvaret erbjuds samtal med en anhörigssamordnare.

Och så blir det förstås musik med Hemvärnets Musikkår, tal av regementschefen och smattrande fanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.