Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med stöd av SD får M, KD och L en majoritet i Region Skåne. Något Camilla Mårtensen och Liberalerna nu kommer att jobba för. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Liberalerna i Region Skåne väljer borgerligt styre

Publicerad

Ingen sida fick majoritet efter regionvalet i Skåne, där mittenpartierna har behövt välja vilken sida de vill tillhöra. Nu vill Liberalerna verka för fortsatt borgerligt styre i Region Skåne tillsammans med M och KD, skriver de i en debattartikel

Liberalernas ställningstagande grundar sig i ett nära samarbete mellan partierna, samt att 60 procent av väljarna röstat på ”icke-socialistiska partier”. Deras mandat är avgörande för ett fortsatt borgerligt styre i regionen.

– Vi gick ju in för att ha ett fortsatt alliansstyre. Det räckte ju inte mandatfördelningen till. Då måste vi se hur vi kan söka stöd hos andra oppositionspartier, säger Liberalernas gruppordförande Camilla Mårtensen.

Ändrat inställning till SD

Tidigare har SVT Nyheter Skåne rapporterat om att den styrande Alliansen varit när att spricka, på grund av Sverigedemokraterna starka ställning i regionen med sina 30 mandat. Liberalerna sa då att de inte kan tänka sig att styra med Sverigedemokraterna.

Betyder det att ni ändrat er inställning till SD?

– Ja, jag vill nog säga att vi har inte haft någon regelrätt samverkan tidigare, men vi har inte behövt det tidigare, säger Camilla Mårtensen.

Kan det vara så att SD sitter i styret då?

– Inte tillsammans med Liberalerna.

Centerpartiet inte bestämt sig än

Även Centerpartiet har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att man inte kan tänka sig att styra med Sverigedemokraterna.

Annette Linander, gruppledare för Centerpartiet i regionen, säger att de fick reda på Liberalernas besked under måndagskvällen.

– Det är deras val. Vi måste sätta oss ner och tänka på det.

Har situationen förändrats jämfört med förra mandatperioden?

– Den är förändrad eftersom vi har kunnat styra utan aktivt stöd från SD innan.

Har ni diskuterat med M, L, KD om att fortsätta styra?

– Vi har pratat om det tidigare. Men nu är det skarpt läge.

Moderaterna har styrt regionen tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sedan valet 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer