Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetare Anders Sannerstedt förutspår att den borgerliga fyrklövern fortsätter styra region Skåne i ytterligare fyra år. Hör mer i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT/Linda Ekström/SVT

Statsvetaren tror på fortsatt alliansstyre i region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte klart vilka som kommer att styra region Skåne de kommande fyra åren men det mest sannolika är att den borgerliga fyrklövern fortsätter i ytterligare fyra år. Det tror statsvetare Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.

Både Henrik Fritzon (S) och Carl-Johan Sonesson (M) utropade sig till segrare på valnatten. Men väljarna har gjort det svårt för dem. Inget av blocken har fått egen majoritet.

– Om de rödgröna ska styra behöver de få med sig både Centerpartiet och Liberalerna, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Valet 2022 Skåne

– Det bästa läget har alliansen för de har samarbetsmöjligheter åt både höger och vänster.

Foto: SVT grafik

Behöver stöd från SD

Den borgerliga fyrklövern, som styrt regionen den innevarande mandatperioden, behöver ta in Sverigedemokraterna i ”alliansfamiljen” eller få deras stöd för att styra i minoritet i ytterligare fyra år. Men C och L har sagt att de inte vill styra tillsammans med SD.

– De har under den här mandatperioden gjort upp med Sverigedemokraterna i olika frågor så det kommer de säkert att fortsätta med och jag tror att SD föredrag att stödja de borgerliga partierna framför de rödgröna, säger Anders Sannerstedt.

Är det tänkbart att M och S går samman?

– Det är möjligt men jag tror inte det även om det finns 25-30 kommuner, bland annat Eslöv, där socialdemokrater och moderater styrt tillsammans den gånga mandatperioden, säger Anders Sannerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet