En död kropp hittades i Nordanå i Staffanstorps kommun. Foto: Mikael Nilsson

Kvinnokroppen som hittades i Nordanå identifierad

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan hittade en grävmaskinist en död kropp på en byggarbetsplats i Nordanå, Staffanstorps kommun. Polisen har nu identifierat kroppen och det är en kvinna som försvann i december 2002.

Åklagaren som ledde mordutredningen är övertygad om att det finns personer som vet hur kvinnan dödades.

Under hösten 2003 hittade en svampplockare den försvunna kvinnans huvud i Bokskogen utanför Torup. Kroppen som hittades i Nordanå saknade huvud och polisen har nu identifierat att det är samma person som försvann dagarna före julen 2002.

Polisens identifiering har gjorts med hjälp av DNA från kroppen i Nordanå och jämförelsematerial från 2002. Anhöriga har underrättats.

Mordet på Marua

Utredningen går nu över till polisens kalla fall-grupp, som utreder äldre olösta mordärenden. De ska nu bedöma om utredningen ska återupptas.

Pojkvän misstänktes för mord

En 22-årig man anhölls våren 2004 misstänkt för mordet och brott mot griftefriden efter att kvinnans kranium hittades i oktober 2003. Han satt då på anstalten i Kumla för ett brutalt taxirån. Mannen hade haft ett förhållande med den 18-åriga kvinnan. Han erkände att hon sovit över i hans lägenhet natten innan hon försvann, men att hon dagen efter lämnade lägenheten utan att säga vart hon skulle.

Mats Svensson var åklagare. Han minns fallet mycket väl.

– Vissa ärenden engagerar mer än andra. Här var jag väldigt engagerad, säger Mats Svensson, som till slut fick släppa 22-åringen.

– Vi hittade bara huvudet. Det gick inte att fastställa dödsorsaken och det var svårt att bevisa att hon inte dött av en olyckshändelse, säger Mats Svensson.

– Det gick inte att bevisa att hon dött i lägenheten.

Åklagaren Mats Svensson under pågående utredning 2004 Foto: SVT/Arkiv

Ska ha berättat om styckning

Ett av åklagarens starkaste bevis var ett vittnesmål från en närstående till 22-åringen. I en bilaga till häktningsprotokollet från den 11 mars 2004 står att 22-åringen ska ha sagt att han styckat en människa. Mats Svensson vill idag inte kommentera dessa vittnesuppgifter.

I mordutredningen fanns också andra omständigheter som riktade misstankarna mot 22-åringen. Natten mellan den 21 och 22 december 2003 blev 22-åringen inlagd på sjukhus för en brännskada i ansiktet. Han sade till läkaren att skadan orsakats av att hans gasspis exploderat i ansiktet på honom. Men läkaren vittnade senare om att det var osannolikt att skadan orsakats av en exploderad gasspis.

Likhundar markerade

När kraniet hittades i oktober 2003 hade den misstänkte mannen hunnit sälja lägenheten i bostadsområdet Ellstorp, där kvinnan misstänktes ha mördats. Omfattande tekniska undersökningar gjordes i lägenheten. Två olika likhundar markerade på samma plats i lägenheten, men det gick inte bevisa att kvinnan mördats där.

22-åringen flyttade senare från Malmö och Skåne. Mats Svensson säger att mannen vid tiden för kvinnans försvinnande ”levde ett intensivt kriminellt liv”. Idag lever han ett mer normalt liv som egenföretagare.

Polisen letade i Bokskogen efter kvinnans kropp Foto: Arkiv/SVT

Vet att det finns vittnen

Mats Svensson hoppas fortfarande på en lösning i fallet med den 18-åriga kvinnans död.

– Jag är helt övertygad om att det finns personer som mycket väl känner till vad som hände i lägenheten, säger Mats Svensson, som hoppas att det idag finns personer som är beredda att träda fram och berätta.

– När tiden går så är det personer som till slut känner att de kan berätta.

Enligt Mats Svensson fanns det fler personer i den då 22-årige mannens lägenhet under kvällen och natten då hon senast sågs i livet.

Fler personer inblandade

Ytterligare en man anhölls i april 2004 för mordet och brott mot griftefriden. Han erkände att han också befann sig i kamratens lägenhet kvällen den 20 december 2002. Vid häktningsförhandlingen sade han att han inte mindes mycket av kvällen på grund av hans tunga missbruk.

En annan av 22-åringens kamrater anhölls misstänkt för att ha hotat en person till livet för att vittnet inte skulle berätta uppgifter om den 18-åriga kvinnans försvinnande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Marua

Mer i ämnet