Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt domare Lisa Löfberg kan det finnas flera alternativa möjliga förklaringar. Hör henne berätta om varför ex-pojkvännen frias för mordet. Foto: Privat/SVT

Tre frågor om: Maruafallet – därför frias expojkvännen

Uppdaterad
Publicerad

Marua Ajouz ex-pojkvän frias för mordet på henne för 20 år sedan. Malmö tingsrätt anser inte att åklagaren bevisat att det var han som dödade henne.  I klippet förklarar rådman Lisa Löfberg varför det inte blev en fällande dom.

Marua försvann spårlöst i december för drygt 20 år sedan. Ett år senare hittades hennes huvud av svampplockare i Bokskogen utanför Malmö. Efter det dröjde det ända till 2017 innan resten av kroppen påträffades i samband med grävarbeten i Nordanå.

Tidigt i utredningen riktades misstankarna mot den dåvarande pojkvännen. Han berättade att Marua varit i hans lägenhet kvällen före försvinnandet, men att hon lämnat dagen efter. Mannen har hela tiden nekat och förhör med hans kompisar som också var i lägenheten har inte heller givit något.

Sköts i halsen

Ex-pojkvännen bor idag i Väst-Sverige. I juli väckte åklagaren åtal mot honom för mord, enligt gärningsbeskrivningen skulle mannen ha skjutit Marua i sin lägenhet.

När kvarlevorna hittats undersöktes de av forensisk expertis som kom med utlåtandet att hon skjutits i halsen. Vid rättegången vittnade också en person att han hört den åtalade säga att han skjutit Marua. Men inga vittnen har sagt att de sett mordet och inget mordvapen har hittats. Och just att vapnet saknas är något som tingsrätten särskilt pekar på.

Bevis pekar på pojkvännen

Tingsrätten menar att bevisningen talar för att Marua miste livet i ex-pojkvännens lägenhet. Även bevisningen i övrigt pekar mot att han kan ha haft med hennes död och händelserna efter att göra. Men rätten menar att mord inte är bevisat.

– Tvärtom har i princip alla förhörspersoner som hörts på det temat berättat om en olyckshändelse och/eller ett vådaskott. Det kan inte heller uteslutas att någon annan än mannen har orsakat hennes död, säger rådman Lisa Löfberg.

Inget annat brott möjligt

Att döma för till exempel vållande till annans död är inte heller möjligt eftersom det brottet är preskriberat. Därför frikänns mannen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på 18-åriga Marua Ajouz såg ut att förbli olöst efter att hennes huvud hittats i skogen – men det 20 år gamla fallet fick en vändning. Se vad som hänt i videon ovan. Foto: Privat/TT/Montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.