Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att höra målsägarbiträdet berätta om familjens önskan och hör mer om den första rättegångsdagen. Foto: Teresia Loive/Julia Wiberg/SVT

Målsägarbiträde: ”Familjen vill få ett avslut” – 20 år sedan Marua Ajouz mördades

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade rättegången mot den expojkvän som åtalats för mordet på 18-åriga Marua Ajouz. Hon försvann i december 2002 och först nu, 20 år senare, kan hennes fall få ett slut.

Ett år efter att Marua Ajouz försvann hittades hennes huvud i Bokskogen utanför Malmö. Men det dröjde ända till 2017 innan resten av kroppen påträffades i samband med schaktarbeten i Nordanå.

Tidigt i utredningen riktades misstankarna mot den dåvarande pojkvännen, men förhören ledde ingenstans. Han anhölls 2004 efter att Maruas huvud hittats, men bevisen räckte inte för att åtala honom.

Mordet på Marua

Greps förra året

När resten av kroppen påträffades i april 2017 tog mordutredningen ny fart och expojkvännen greps i december 2022 i Uddevalla. Sedan 2017 har både ny bevisning och nya vittnesuppgifter tillkommit.

Nu startar rättegången i Malmö tingsrätt och där kommer, förutom den åtalade expojkvännen, även Marua Ajouzs anhöriga och ett 40-tal vittnen att höras. Mannen nekar enligt sin advokat till anklagelserna.

Familjen önskar få ett avslut

Delar av Maruas familj deltog under rättegångens första dag, men såg den från ett separat rum. Enligt familjens målsägandebiträde orkar familjen inte befinna sig i samma rum som den åtalade.

– Familjen har levt i ovisshet och förtvivlan i så många år, säger Vlora Tamté, målsägandebiträde, som berättar att familjen hoppas få reda på omständigheterna kring Maruas död.

– Familjen önskar att få ett avslut. För sin egen del och för att Marua ska komma till en sista vila, säger Vlora Tamté.

Starta videon för att höra målsägarbiträdet berätta om familjens önskan och hör mer om den första rättegångsdagen.

Så här sa åklagaren om bevisningen tidigare i sommar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marua Ajouz kropp hittades i samband med ett grävarbete som gjordes på en arbetsplats i Nordanå. Men hur ser egentligen åklagarens bevisning ut? Hör honom berätta här. Foto: Julia Wiberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Marua

Mer i ämnet