Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marua Ajouz kropp hittades i samband med ett grävarbete som gjordes på en arbetsplats i Nordanå. Men hur ser egentligen åklagarens bevisning ut? Hör honom berätta här. Foto: Julia Wiberg/TT

Expojkvän åtalas för mordet på Marua Ajouz – 20 år efter att hon försvann

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Marua Ajouz mördades i december 2002. Drygt 20 år senare åtalas nu expojkvännen, som även tidigare misstänkts, för mordet.

Marua Ajouz försvann spårlöst några dagar före jul 2002. Nästan ett år senare hittades hennes huvud av en svampplockare i Bokskogen utanför Malmö. Det dröjde ända till 2017 innan resten av kroppen påträffades i samband med schaktarbeten i Nordanå.

– Ett genombrott skedde, enligt min uppfattning, när forensisk expertis 2017 bedömt att kvinnan skjutits i halsområdet. Detta i kombination med att flera olika personer fått berättat för sig av den misstänkta mannen och andra personer vad som hände i den åtalade mannens lägenhet, säger förundersökningsledare Tomas Olvmyr.

Mordet på Marua

Expojkvännens advokat Jesper Montan avböjer att kommentera bevisningen.

Tidiga misstankar

Tidigt i utredningen riktades misstankarna mot den dåvarande pojkvännen. Han erkände att Marua var i hans lägenhet tillsammans med några av hans kompisar kvällen före försvinnandet, men att hon gick dagen efter.

Polisen misstänkte tidigt att hon mördats i lägenheten. Men förhör med pojkvännen och kompisarna ledde ingenstans.

Anhölls först 2004

Det fanns flera omständigheter som var intressanta för utredarna. Pojkvännen uppsökte efter försvinnandet vård för brännskador i ansiktet. Han påstod att han skadats när gasspisen exploderat. Mannen totalrenoverade också lägenheten innan polisen hann genomsöka den efter spår.

Pojkvännen var vid tiden redan känd av polisen. Han anhölls våren 2004 för brott mot griftesfriden efter att Maruas huvud hittats, men bevisen räckte då inte för att åtala honom. Vid tidpunkten avtjänade han ett fängelsestraff för ett brutalt rån mot en taxichaufför.

När resten av kroppen påträffades i april 2017 tog mordutredningen ny fart.

Expojkvännen hade då sedan länge startat ett nytt liv. I december 2022 greps han i Uddevalla, dit han flyttat. Nu står han åtalad i Malmö tingsrätt.

Men hur ser egentligen bevisningen ut mot mannen? Hör åklagaren berätta i klippet ovan.

Så här sa Marua Ajouz pappa efter att expojkvännen greps i december 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammad Ajouz har levt i 20 år med smärtan av att förlora sin dotter. Han säger att hans liv också förstörts av hennes bortgång. Foto: Privat/Knut Bonde/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Marua

Mer i ämnet