Under våren 2020 minskade antalet genomförda screeningar i Skåne till följd av pandemin. Under maj månad skickades det istället ut 20 000 självprovtagningskit till kvinnor i Skåne som skulle ha kallats. Foto: TT

Livmoderhalscancer hos unga skåningar snart utrotad

Uppdaterad
Publicerad

Screening i kombination med vaccination av unga mot HPV, humant papillom virus, kommer att leda till att livmoderhalscancer i stort sett utrotas bland Skånes unga inom några år. Vaccinationen kan även leda till att andra cancersorter elimineras.

En stor andel av de skånska kvinnorna kommer till sin screening för livmoderhalscancer och HPV eller tar ett självtest. Vid screening för livmoderhalscancer kan cellförändringar upptäckas på ett tidigt stadium innan cancer utvecklas.

– År 2025-26 kommer nog livmoderhalscancer att vara i stort sett försvunnet bland de unga, säger Christer Borgfeldt, överläkare och processledare för cervixcancerprevention vid Regionalt Cancercentrum Syd, i ett pressmeddelande.

Allt fler skånska kvinnor går på kontroller

RCC Syds årsrapport för 2019 visar att andelen skånska kvinnor som går på sina kontroller för cellförändringar i livmoderhalsen och HPV har ökat stadigt i alla åldersgrupper de senaste åren och uppgår nu till 83,5 procent.

– Speciellt bland de unga tjejerna är det väldigt hög täckningsgrad, säger Christer Borgfeldt.
Han tror att det kan ha att göra med att vaccinationen mot HPV som ges i årskurs 5, har gett flickorna kännedom om vad viruset är för något och vad en infektion kan leda till.

Ger bra skydd

För den som både är vaccinerad mot HPV och går på sina kontroller, är risken att drabbas av livmoderhalscancer nästan noll.

Den som uteblir från kontrollen, kommer inom något år att kunna få ett självtest hemskickat, vilket förutom att underlätta för kvinnorna också är hälso- och samhällsekonomiskt positivt.

Det var i januari 2017 som Region Skåne började testa kvinnor i Skåne för HPV-infektion i samband med att de screenas för cellförändringar.

Pojkar kan vaccinera sig

Från och med i höst erbjuds även pojkar i årskurs 5 vaccination, något som kommer att minska antalet fall av livmoderhalscancer ytterligare, tror Christer Borgfeldt.

–  Det är en viktig jämlikhetsfråga. Alldeles för många pojkar och män drabbas av olika cancerformer som en följd av HPV och nu kan det förebyggande arbetet stärkas ytterligare för patienternas skull, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Stoppar även andra sjukdomar

Även flera andra cancersorter har sitt ursprung i HPV, till exempel tonsillcancer, analcancer, cancer i blygdläppar och peniscancer. Även dessa cancersorter beräknas minska i framtiden som en positiv följd av vaccinationerna.

Även kondylom, en tidigare vanlig könssjukdom, har i stort sett försvunnit.

Fortfarande behöver screeningen nå ut i ännu högre utsträckning till kvinnor i socialt utsatta områden.

LIvmoderhalscancer, HPV och screening

Visa
  • Cervixcancer eller livmoderhalscancer är sällsynt hos HPV-negativa.
  • Andra generationens vacciner minskar risken att utveckla cervixcancer med 90 procent och cervixscreening med HPV minskar risken med 95 procent. Med både vaccination och HPV-screening blir skyddet nästan 100 procent.
  • 2018 drabbades 540 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer, 74 av dem i Skåne.
  • 83,5 procent av de skånska kvinnorna gick på sina screeningkontroller under förra året. I hela riket var den siffran 79,4 procent.
  • Sedan 2012 erbjuds alla flickor i årskurs 5 vaccination mot de HPV som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer.
  • Från och med hösten 2020 används ett bredare vaccin som förebygger 95 procent av all livmoderhalscancer och ges till både flickor och pojkar i årskurs 5.

Källa: Region Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer