Ljusmanifestationer för att uppmärksamma självmord

Publicerad

Vibeke Wulffs 16-årige son tog sitt liv. På torsdagskvällen håller hon i en av de ljusmanifestationer som hålls runt om i landet för att uppmärksamma de människor som varje år tar livet av sig. Förra året var det 1531 människor.

– Om det så bara är en enda person under hela kvällen som kan bli hjälpt, så är det värt det, säger Vibeke Wulff.

Manifestationer anordnas på flera platser i landet och även internationellt på Suicidpreventiva dagen.

– Robin, vår 16-årige son, tog sitt liv i november förra året. Han hade en period där det hände väldigt mycket i hans liv och han klarade inte riktigt av att hantera det. Den 24 november tog han sitt liv, berättar Vibeke Wulff, som vi träffar på Södra Åsums kyrkogård i Sjöbo där Robin vilar.

På torsdagskvällen anordnar hon en ljusmanifestation i kyrkan i Södra Åsum där hon ska berätta om Robin.

– Det finns fortfarande många myter om hur man hanterar det. Om man kan prata om det. Kunskapen är ganska låg och rädslan är stor. Jag märker det själv när det kommer till vad som hände vår familj.

Gråter varje dag

Det blir musik och information från tre ideella organisationer; Suicide Zero som arbetar förebyggande, från Mind som bland annat arbetar med självmordsupplysningen och från Spes, som riktar sig till anhöriga.

– För mig har det varit en bearbetning. Jag har skrivit en text och kommer att läsa upp min historia. Skrivandet har hjälpt mig att sortera mina tankar och jag gråter varje dag över det som har hänt och det är egentligen ett stort kaos inom en. Men kan man skriva ner det så kan man sortera det på ett annat sätt, säger Vibeke Wulff.

– Det betyder också mycket för mig att kanske kunna hjälpa. Om det bara är en person under hela kvällen som kan bli hjälpt, så är det värt det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer