Foto: Länsstyrelsen Skåne

Nu ska omhändertagna djuren omplaceras – eller avlivas

Uppdaterad
Publicerad

De närmare 900 reptiler och groddjur som hittades vid ett tillslag hos en man i Löberöd i helgen ska omplaceras, enligt ett beslut från länsstyrelsen i Skåne.

Det var alltså i förra helgen som polisen gjorde ett tillslag mot en man i Löberöd. I hans hus hittades närmare 900 reptiler och groddjur av olika slag. Bland annat 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor, två krokodiler, en varan samt flera olika insekter.

Mannen, som är i 30-årsåldern, är nu misstänkt för bland annat grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen. Han nekar till brott.

Omplacering i första hand

Enligt länsstyrelsens beslut ska de omhändertagna djuren omplaceras på djurparker i Sverige och Europa. Det är en uppgift av det mer ovanliga slaget som polisen i region Syd nu ska genomföra i samarbete med enheten för artskyddsbrott.

– I första hand ska vi försöka omplacera dem i Sverige, men det kan också bli att vi tar hjälp av

europeiska djurparker, säger Filippo Bassini, gruppchef för enheten för artskyddsbrott på polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Fallet är inte bara ovanligt till sin art. Själva brottsutredningen kommer att bli gigantisk, enligt Filippo Bassini.

– Det är ett av de större ärendena vi har haft och det växer. Vi kan inte utesluta att det kommer att bli fler gripanden.

Vill undvika avlivning

Om djuren inte går att omplacera återstår avlivning. Något som polisen vill undvika i möjligaste mån.

Enligt Marcus Björklund på länsstyrelsen i Skåne kan det bli svårt med omplacering när det handlar om så här stora volymer.

– Finns det bara pengar är det praktiskt möjligt. Alla de här frågorna måste vägas mot varandra. Det är nu polisens uppgift att anlita specialister till att bedöma hur pass viktigt är det är att bevara utrotningshotade arter mot vad det kommer att kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.