Annica Granström får hjälp av en handläggare. Foto: André Spång/SVT

Här får Bjärredsborna byggloven godkända på löpande band

Publicerad

En halvtimmes handläggning och sen kan bygglovet vara i hamn. Det är förhoppningen med Lomma kommuns lansering av ”Expresslov”, som vänder sig till invånare som vill ha enklare bygglov snabbt godkända.

Under fredagen befann sig ett gäng bygglovshandläggare utanför Medborgarhuset i Bjärred, som en del av Lomma kommuns lansering av Expresslov – en tjänst som ska vägleda invånarna och skynda på hanteringen av bygglovsansökningar.

– Vi vill hitta ett sätt för kommuninvånarna i Lomma att bygga det man önskar under vår och sommar, säger Helene Blom, miljö- och byggchef på Lomma kommun.

Boka tid med handläggare

Varannan fredag kommer handläggarna befinna sig antingen utanför Bjärreds medborgarhus eller utanför biblioteket i Lomma. Tanken är att den som vill ha bygglov bokar en halvtimme med en handläggare, har med sig sina bygghandlingar eller har skickat in de i förväg. Sedan är förhoppningen att bygglovet kan godkännas redan samma eftermiddag.

– Det gäller enklare åtgärder som uterum, plank, murar och mindre fasadändringar, säger Helene Blom.

”Fantastiskt snabbt”

En som befann sig utanför Medborgarhuset i Bjärred och passade på var Annica Granström. Hon har länge planerat att ansöka om bygglov för ett inglasat uterum och fick ansökan beviljad på plats.

– Det gick fantastiskt snabbt. Det känns superbra med sådana här enkla åtgärder som ett uterum inte behöver vara så krångligt att administrera, säger Annica Granström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.