Anhöriga på äldreboendet Orion berättar om en ovärdig omsorg. Foto: SVT

Lomma skjuter upp beslut att förlänga avtal med Frösunda

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmålen från boende, anhöriga och personal om den undermåliga omsorgen på två av Lommas äldreboenden kom som en chock för ansvariga politiker. Socialnämndens arbetsutskott skulle idag ta beslut om att eventuellt förlänga avtalet med vårdbolaget Frösunda Omsorg, men det blev inget beslut.

– Det som har kommit fram känns chockartat. Jag blir framför allt ledsen, säger Britt Hjertqvist (L) efter SVT Nyheter Skånes granskning av Frösundas äldreboenden Vega och Orion i Lomma.

LÄS MER: Anhöriga om livet på Frösundas äldreboende: ”Ett helvete”

Socialnämnden arbetsutskott skulle idag ha beslutat om att förlänga avtalet med Frösunda i ytterligare två år. Britt Hjertqvist fick gehör för yrkandet att skicka tillbaka frågan till tjänstemännen för vidare utredning.

Tjänstemännen får i uppdrag att utreda ”orsaken till de sedan länge upplevda kvalitetsproblemen inom äldreomsorgen”. Dessutom får förvaltningen i uppdrag att förlänga tidsfristen för den så kallade förlängningsklausulen i avtalet.

Trodde det blivit bättre

Britt Hjertqvist säger att hon sommaren 2016 hörde om stark kritik mot Frösunda när hon deltog i en anhörigträff.

– Men jag har trott att Frösunda var på god väg att vända skutan.

LÄS MER: Arbetsledare: ”Frösunda är en skam för branschen”

I flera artiklar och reportage har anhöriga och före detta arbetsledare på hemmen berättat om en ovärdig omsorg av de gamla.

I Lomma kommuns mailväxling med ledningen för Frösunda, som SVT Nyheter tagit del av, framgår att tjänstemännen varit mycket bekymrade för hur avtalet med kommunen efterlevs.

– Nu känns det övermäktigt att det finns så hård kritik. Jag mår illa när jag hör detta, säger Britt Hjertqvist.

Samma beslut om hemtjänst

Samtliga fyra äldreboenden i Lomma drivs på entreprenad av Frösunda. Hemtjänsten i kommunen sköts av vårdbolaget Attendo.

Socialnämndens arbetsutskott sköt även upp beslutet att förlänga avtalet med Attendo med med samma motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.