Företaget Lomma trädgård överklagade flera av Skatteverkets beslut där företaget nekades rutavdrag. Men nu har sex olika domar gett Skatteverket rätt – det blir inga utbetalningar i de överklagade fallen. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Lomma trädgård nekades rutavdrag – får inte rätt i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har nekat Lomma trädgård flera utbetalningar av rutavdrag. Anledningen är att Skatteverket misstänker att företagets begärda belopp inte stämmer med vad som verkligen har utförts i trädgårdarna.

Nu har förvaltningsrätten kommit med sina beslut – som ger Skatteverket rätt.

Skatteverket har stoppat utbetalningar av rutavdrag på över 2,1 miljoner kronor till Malmöbrödernas trädgårdsbolag.

Det handlar om företagen Lomma trädgård (som har bytt namn till MSA Service Entreprenad Skötsel AB), Bosab (som har bytt namn till FMAS Anläggning Snickeri Service AB), Gröna teamet och Mitt trädgård.

Bakom bolagen står sex bröder från Malmö som SVT Nyheter Skåne har granskat i flera reportage.

Lomma trädgård överklagade – får inte rätt

Rutavdragen ger företag rätt på utbetalningar på 50 procent av arbetskostnaden.

– Vi har hittat mer systematiskt och upprepade fel. De har sökt utbetalningar för jobb som inte är gjorda eller på för högt belopp. I vissa fall har företaget inte kunnat berätta vad de har gjort för jobb på kundens tomt, sade Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, till SVT i januari.

Lomma trädgård överklagade flera beslut från Skatteverket. I ett brev till förvaltningsrätten skriver Lomma trädgård bland annat att kundernas uppgifter till Skatteverket är ”totalt felaktiga” och att man har rätt till de begärda beloppen.

Ger Skatteverket rätt

Förvaltningsrätten har nu i sex olika domar avslagit Lomma trädgårds överklaganden och gett Skatteverket rätt.

I några få fall har Lomma trädgård under behandlingen i förvaltningsrätten skickat in rätt underlag till Skatteverket. De fallen har avskrivits och skickats tillbaka till Skatteverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brödernas trädgårdsbolag misstänks för fusk med rutavdrag. – Det är brottsligt att söka pengar för högre belopp än kunden betalat för, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet