Tre fakturor från det granskade bolaget Bosab skulle visa att Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro, hade rätt till skatteavdrag på över 100 000 kronor. Men fakturorna var falska och nu åtalas han för skattebrott. Foto: SVT

Ännu en Fakhrobroder åtalad – använde falska renoveringsfakturor

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas arbete mot bröderna Fakhros misstänkta fusk och brottslighet fortsätter. Ytterligare en av bröderna Fakhro åtalas nu vid Malmö tingsrätt. Den här gången är det Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro, som misstänks för att ha använt falska fakturor för en renovering i hans villa för nästan en halv miljon kronor. 

SVT Nyheter Skåne har i flera reportage avslöjat hur sex bröder i Malmö med både sina trädgårdsbolag och påhittade företag lurat både kunder och skånska kommuner på mångmiljonbelopp.  

Fyra av de sex bröderna har sedan dess dömts till mellan 1,5 år till tre års fängelse för grova bedrägeribrott. 

Gröna fingrar – svarta lögner

Nu åtalas en femte broder, Magnus Dahl, tidigare Malek Fakhro. Han har haft styrelseposter i några av brödernas företag och var den som ägde den omskriva firman Lomma trädgård (som senare bytt namn till MSA Service Entreprenad Skötsel AB). 

Ville ha avdrag på drygt 100 000 kronor

Magnus Dahl skickade 2021 in uppgifter till Skatteverket som skulle visa att han hade rätt till avdrag på nästan en halv miljon kronor för en renovering i en villa han hade sålt. Avdragen skulle ge honom rätt till drygt 100 000 kronor.  

Företaget som gjort renoveringen ska ha varit Bosab (numera FMAS Anläggning Snickeri Service AB) – bolaget som SVT Nyheter Skåne granskat och som Magnus Dahl själv, med sina fem bröder, drivit.

– Jag kan bara konstatera att det under utredningen har gjorts en sökning i Bosabs digitala bokföring och det har vid denna sökning inte kunnat ses att de aktuella fakturorna skulle ha bokförts, skriver kammaråklagare Camilla Ström i ett mail till SVT.

När Skatteverket begärde bevis på att Magnus Dahl betalt fakturorna hävdade han att han låg i tvist med Bosab.  

“Då jag ligger i tvist med Bosab Fastighetsförvaltning AB gällande det bristfälliga arbetet som har utförts tidigare har jag ännu inte betalt fakturorna av rekommendation från konsumentverket” skrev han i ett mejl till utredarna.

Utredare tror inte på hans förklaring

Men det var inget som utredarna trodde på. 

– Jag har som bevisning i målet åberopat uppgifter inhämtade av Malmö tingsrätt och Helsingborgs tingsrätt. Av uppgifterna från de två domstolarna framkommer att det där inte har förekommit eller förekommer något tvistemål mellan dessa två parter.

Det gör att Magnus Dahl nu åtalas för skattebrott. Han förnekar brott.

60 sekunder: Från omhuldade gårdsbutiksägare till polisanmälda bluffmakare 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet