Fyra bröder, som tidigare hette Fakhro i efternamn, åtalas för ett nytt grovt bedrägeri. Den här gången misstänks de bland annat för att ha försökt kapa en äldre kvinnas lägenhet. Foto: SVT

Tre Fakhrobröder döms för bedrägeri mot äldre kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms tre bröder, som tidigare hette Fakhro i efternamn, för ytterligare ett bedrägeribrott. Männen lurade en äldre kvinna vid ett lägenhetsbyte. En fjärde broder frikänns helt.

Männen ska ha lurat en kvinna att vid ett lägenhetsbyte skriva över sin lägenhet till en av männen under försommaren 2022. I utbyte skulle kvinnan få en annan lägenhet som var pantsatt och belånad. Kvinnan skulle också betala 100 000 kronor i mellanskillnad.

Men det visade sig att männen inte ägde lägenheten som kvinnan skulle få i utbyte. Dessutom hade viktiga handlingar aldrig skickats in för att registrera ett ägarbyte.

Gröna fingrar – svarta lögner

Döms för grovt bedrägeri

Nu döms tre av bröderna för grovt bedrägeri. Längst straff får Niklas Nilsson, som tidigare hette Niklas Fakhro, och var på fri fot när lägenhetsaffären ägde rum. Han döms till ett år och sex månader.

Två andra bröder, de som tidigare hette Ibrahim och Nabil Fakhro men som idag kallar sig för Gabriel Bergkvist och Mikael Karl Persson, döms till fyra månaders fängelse var. De avtjänar redan var sitt straff på tre år för grovt bedrägeri.

Fjärde brodern frikänns

Den fjärde brodern, Jörgen Johansson, tidigare känd som Abd Elrahman Fakhro, frikänns helt. Tingsrätten tycker inte det är bevisat att han deltog i affären. Signaturen på överlåtelseavtalet matchar inte med andra handlingar han skrivit under. Dessutom har han inte deltagit i de sms-konversationer där de andra bröderna diskuterat affären.

Handlingarna betraktas som grova då kvinnan är äldre och hon anses har utsatts för ”synnerligen kännbar skada”. Som bevisning anges bland annat inspelningar från när avtalet skrev under och sms som skickats mellan männen.

De tre männen ska tillsammans betala 50 000 kronor till kvinnan i skadestånd.

Alla männen nekar till brott.

SVT Nyheter Skåne har förgäves sökt männens advokater.

Se SVT Nyheter Skånes granskning av Fakhro-brödernas verksamhet på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev den omdiskuterade Sularpsfarmen innan de gick in i trädgårdsbranschen. Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet