Malmö tingsrätt Foto: Johan Nilsson/TT

Tre Fakhrobröder dömda till tre års fängelse för grovt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut från augusti i år då tre bröder dömdes till tre års fängelse för att ha lurat en 82-årig man att ge bort sin lägenhet. Åklagaren yrkade på ännu längre fängelsestraff, något som hovrätten motsatte sig.

I augusti dömdes tre bröder till tre års fängelse för grovt bedrägeri efter att ha vilselett en 82-årig man att ge bort sin lägenhet. Tidpunkten för brottet var den 25 november 2021.

82-åringen hade anlitat företaget Seniorhantverkarna för att få sin lägenhet tömd på saker. Bakom företaget stod bland andra Gabriel Bergkvist (tidigare Ibrahim Fakhro), Jörgen Johansson (tidigare Abd Elrahman Fakhro) och Karl Mikael Persson (tidigare Nabil Fakhro).

Gröna fingrar – svarta lögner

Enligt tingsrättsdomen lurade de mannen att skänka sin lägenhet till Gabriel Bergkvist och dömdes till tre års fängelse var för grovt bedrägeri. I domen konstaterades att bröderna på ett utstuderat sätt ”lurat av en gammal människa inte bara en tillgång av stort ekonomiskt värde utan också dennes hem”.

Häktade tills vidare

Under rättegången menade bröderna att mannen frivilligt gav bort sin lägenhet – en förklaring tingsrätten i domen beskrev som ”rena efterhandskonstruktioner”.

I tingsrättsdomen förlitade man sig på vittnesmål från personer som träffat och kände 82-åringen, som avled i februari i år, men även på teknisk bevisning i form av chattar mellan bröderna.

Brödratrion ska vara häktad tills fängelsestraffen verkställs eftersom hovrätten anser att det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet. De tre bröderna har yrkat att hovrätten skulle frikänna dem eller åtminstone lindra påföljden.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat brödernas trädgårdsbolag samt bluffbolag som Seniorhantverkarna.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne från första rättegångsdagen i tingsrätten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en film går det att se när 82-åringen skriver under gåvobrevet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet