Företaget Lomma trädgård har utretts av myndigheter för olika former av skatte- och bidragsfusk. SVT Nyheter Skåne avslöjade sommaren 2021 hur de lurade både kunder och kommuner på miljonbelopp. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Bröderna Fakhro – Lomma trädgård begärs i konkurs med miljonskulder

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har skickat in en ansökan om att försätta det omtalade trädgårdsbolaget Lomma trädgård i konkurs. Anledningen är att bolaget, med bröderna Fakhro i spetsen, utretts för skattefusk och nu inte kan betala av skulderna.

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat hur Skatteverket utrett bolaget Lomma trädgård, numera MSA Service Entreprenad Skötsel AB, för omfattande fusk med rut- och rotavdrag, löner och osanna fakturor för ett påstått inköp av fruktkorgar för 662 500 kronor.

Bolaget har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten.

Även Försäkringskassan har krävt tillbaka pengar för fusk med sjuklöner.

Pengar och guldarmband i beslag

Bolaget har idag skatteskulder på drygt 1,8 miljoner kronor som främst avser arbetsgivaravgifter – det handlar om pengar som betalats ut till personer som inte varit anställda.

Trots att Kronofogden beslagtagit pengar och guldarmband för att kunna betala av skulderna så räcker inte det för att betala av allt.

Därför begärs förtaget nu i konkurs.

– Grunden till vår konkursansökan är de obetalda fodringarna som staten har, säger borgenärshandläggaren Jan Kristoferson på Skatteverket.

Fordon hittas inte

I handlingar som lämnats in till tingsrätten framgår det att Kronofogden letat efter flera fordon som står skrivna på bolaget, men att dessa inte gått att hitta.

Även brödernas andra trädgårdsbolag Bosab, numera FMAS Anläggning Snickeri Service AB, har begärts i konkurs efter att Bolagsverket krävt att det ska gå i tvångslikvidation.

– Det fanns mycket skulder i bolaget och det var tydligt att det var på obestånd, så det fanns ingen tvekan om att vi skulle ansöka om konkurs, säger Peter Thörnwall, likvidator.

Fyra av bröderna har dömts till fängelsestraff för grova bedrägerier riktade mot äldre personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Från omhuldade gårdsbutiksägare till polisanmälda bluffmakare Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet