Här är brödernas nya bluff – driver över 20 hemsidor med påhittade företag

Uppdaterad
Publicerad

Takbyte, bilköp, snickeri och dränering. Med ett nätverk av påhittade företag försöker sex bröder från Malmö blåsa kunder runt om i Skåne.

SVT Nyheter Skåne kan nu avslöja att bröderna Fakhro, som tidigare bluffade med sina trädgårdsbolag, nu ligger bakom över 20 hemsidor och företagsnamn för att locka nya kunder.

Hemsidorna ser ut att vara riktiga företag som erbjuder tjänster inom allt från måleri, bilaffärer, fastighetsköp, dränering och bygg.  

Men när vi synar hemsidorna hittar vi en uppsjö av detaljer som inte stämmer. Organisationsnummer leder till andra bolag i Sverige, ofta med god kreditvärdighet, som inte har med bröderna Fakhros verksamhet att göra. Besöksadresser leder till olika platser i Skåne där privata företag eller kommunen har sina kontor. Påstådda samarbeten med Villaägarnas riksförbund och flera kända storföretag stämmer inte.  

Gröna fingrar – svarta lögner

Information och bilder på hemsidorna är kapade från andra företag.  

Flera nya lurade kunder 

Bakom samtliga sajter står bröderna Fakhro, som SVT Nyheter Skåne i somras granskade då de lurade kommuner och privatpersoner med sina trädgårdsbolag. De är de bröder som mellan 2014 och 2017 drev gårdsbutiken Sularpsfarmen innan det uppdagades att de fuskade med skatter och saknade tillstånd. 

SVT har varit i kontakt med över tio personer som haft med brödernas nya verksamheter att göra och alla vittnar om hur de blivit lurade på pengar när de gjort affärer med dem, i tron att det var riktiga företag. 

Nabil Fakhro lägger på luren

SVT ringer till flera av telefonnumren. I de tre fall vi får svar är det Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, som svarar. Med bara något minuts mellanrum svarar han först som representant för Trädgårdsmästarna och sedan från Säljdinbiltilloss.se 

När han förstår att det är SVT som ringer så lägger han på luren.  

Efter att SVT börjat ställa frågor om flera av hemsidorna har många av dem stängts ner och går inte längre att nå.  

SVT har sökt bröderna på flera olika mejladresser för att ge dem möjlighet att kommentera, men de har inte svarat på våra frågor.  

Här är brödernas nya företagnamn

Flera av namnen i listan är snarlika riktiga företag som inte har med brödernas verksamhet att göra. Några av hemsidorna har stängts efter att SVT har börjat ställa frågor.

Seniorhantverkarna (seniorhantverkare.se)

Trädgårdsexperterna (tradgardsexperterna.se)

Beijersnickeri (beijersnickeri.se)

Fastighetsköparna (fastighetskoparna.se)

Dränering i Skåne (draneringiskane.se)

Gardendesigner (gardendesigner.se)

Trädgårdsgruppen (trädgårdsgruppen.se)

Anläggning i Skåne (anlaggningiskane.se)

Måleriproffsen (maleriproffsen.se) – domänen har senare fått ny innehavare

Veteranhantverkarna (veteranhantverkarna.se)

Nilssonsträdgård (nilssonstradgard.se)

Veteranhjälpen (veteranhjalpen.se)

Holmgrens VVS  (holmgrensvvs.se)

Bil- och fordonsköparna (bilochfordonskoparna.se)

Skåne Grusterminal (skanegrusterminal.se)

Trädgårdsexperten (tradgardsexperten.se)

Trädgårdsmästarna i Skåne

Gröna Anläggningsteamet i Syd

Byta takpapp (bytatakpapp.se)

Grävmaskinisterna (gravmaskinisterna.se)

Interflower (interflower.se)

Sälj din bil till oss (saljdinbiltilloss.se)

Skånska uterum (skanskauterum.se)

SVT har tidigare avslöjat att bröderna har lurat kunder och kommuner med sina trädgårdsbolag Bosab (numera FMAS Anläggning Snickeri Service AB), Lomma trädgård (numera MSA Service Entreprenad Skötsel AB),  Gröna teamet (AMN Förvaltarna AB ) och Mitt trädgård, och även Näsets fasad och taktvätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet