Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Jan Rosqvist ringer för få betalt av säljdinbiltilloss.se svarar en man som presenterar sig som ”Joakim”: ”Jag vet inte vad du pratar om”. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Tryckeriet lurades av bröderna – här försöker Jan få betalt

Uppdaterad
Publicerad

Jan Rosqvists tryckeri i Åhus gjorde över 100 000 reklamblad för bröderna Fakhros verksamhet Säljdinbiltilloss.se, men betalt fick han inte. Och det finns fler tryckerier som lurats av brödernas företag.

I november förra året hör “Niklas” av sig till Jan Rosqvist på Åhus tryckeri. Niklas berättar att han driver en bilverksamhet som heter Säljdinbiltilloss.se och han vill ha 100 000 broschyrer upptryckta samt hjälp med en logga.  

När broschyrerna är klara att levereras knappt en månad senare skriver Niklas i ett mejl: 

“Ni kan leverera till vårt nya lager på Cederströmsgatan 1, 212 39 Malmö. Vill ni ringa 1 timme innan leverans så vore det toppen.”

Finns inget kontor

Men på adressen finns inget lager för säljdinbiltilloss. Och när Jan Rosqvist skickar fakturan till det bolag i Klippan som Niklas påstod var beställare så insåg han att något var fel. 

– Då förstod jag att jag blivit lurad, säger Jan Rosqvist.

Vår granskning visar att sajten som broschyren hänvisar till är en av ett 20-tal nystartade verksamheter som drivs av sex bröder från Malmö. Det handlar om bröderna Fakhro som drev gårdsbutiken Sularpsfarmen och som senare också bluffade med flera trädgårdsbolag.

Fler lurade

Ytterligare ett tryckeri, i Göteborg, har blivit lurat av bröderna Fakhro. I det fallet ringde en “Daniel” som felaktigt uppgav att han representerade företaget i Klippan. “Daniel” skulle dra igång en sidoverksamhet, Skånska uterum, och ville ha hjälp med en logga. 

Inte heller det tryckeriet har fått betalt.

Jan Rosqvist har flera gånger försökt nå bröderna för att få betalt. Men när han kommer i kontakt med Mikael Karl Fakhro (tidigare Nabil Fakhro) på telefon så låtsas han att de inte ens har haft med tryckeriet att göra.  

– Jag vet inte vad du pratar om, säger Mikael Karl Fakhro i telefon till Jan Rosqvist.

SVT har sökt bröderna för en kommentar, men de har inte svarat.

Hör Jan Rosqvists samtal i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet