Fyra bröder, som tidigare hette Fakhro i efternamn, åtalas för ett nytt grovt bedrägeri. Den här gången misstänks de bland annat för att ha försökt kapa en äldre kvinnas lägenhet. Foto: Johan Nilsson/TT

Bröderna Fakhro åtalas på nytt – försökte kapa äldre kvinnas lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra bröder, som tidigare hette Fakhro i efternamn, åtalas för ett nytt grovt bedrägeri. En äldre kvinna som ägde en lägenhet, lurades att betala sammanlagt 100 000 kronor i mellanskillnad för ett lägenhetsbyte till en bostadsrätt som egentligen aldrig existerade.

Enligt stämningsansökan lämnades enbart kvinnans överlåtande av lägenheten in till styrelsen i bostadsrättsföreningen – inget annat. Den lägenhet som den äldre kvinnan trodde att hon bytt till sig har visat sig vara både pantsatt och belånad.

I stämningsansökan från Malmö tingsrätt står: ”Gärningen är att bedöma som grov då den avsett betydande värden och då gärningen varit av särskilt farlig art och riktats mot en äldre person.”

Gröna fingrar – svarta lögner

Lurade trädgårdskunder

De åtalade männen är bröder och hette tidigare Ibrahim, Abd och Nabil Fakhro men kallar sig idag för Gabriel Bergkvist, Jörgen Johansson och Mikael Persson. Även en fjärde broder åtalas.

Det är inte första gången som bröderna förekommer i liknande sammanhang. SVT Nyheter Skåne har tidigare avslöjat hur bröderna lurat kunder med sina trädgårdsbolag.

Tre av personerna som åtalas har även blåst en 82-årig man i Malmö på hans lägenhet genom att påstå att han skänkt bort den.

Mannen anlitade en firma för att få hjälp med storstädning. Några veckor senare fick han veta att ett gåvobrev skickats till styrelsen i hans bostadsrättsförening.

Fängelsedom i somras

I brevet stod att han skänkt bort sin lägenhet, värd nästan tre miljoner kronor, till en av männen bakom städfirman, som han inte kände sedan tidigare. På gåvobrevet fanns den äldre mannens namnteckning, men han hävdade fram till sin död att han inte skrivit under något sådant.

82-åringen, som avled tidigare i år, hade bott i lägenheten sedan 1958. Den var värderad till drygt två miljoner kronor. Tre av ligans medlemmar dömdes till tre års fängelse, en dom som hovrätten fastställt.

SVT har fått tag på två av männens advokater. Båda förnerkar brott.

SVT har sökt de fyra försvarsadvokaterna via mejl. Enligt Sydsvenskan nekar samtliga bröder till brott.

Sylvia Strid försvarar en av bröderna: ”Min klients uppfattning var när han agerade att det var ett byte av lägenheter som skulle gynna båda parter och som båda parter hade godkänt.”

SVT Nyheter Skåne har i ett flertal publiceringar granskat bröderna Fakhros verksamhet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Karl Fakhro, tidigare Nabil Fakhro, och hans fem bröder drev den omdiskuterade Sularpsfarmen innan de gick in i trädgårdsbranschen. Foto: SVT arkiv/Bernhard Öhrstedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet