Lund – Allt fler besöker domkyrkans gudstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Domkyrkan i Lund lockar rekordmånga besökare till sina gudstjänster. 78 000 personer besökte Domkyrkans gudstjänster under förra året.

Det börjar bli trångt i bänkraderna i Lunds Domkyrka. För varje år som går får kyrkan allt fler besökare, särskilt till förmiddagsgudstjänsten på söndagarna.

– Jag tror att många drar sig till katedralen. Här kan man både bli innesluten och vara anonym. Jag tror att när man skall uttrycka sin tro så vill man göra det inte bara i tanken utan med hela kroppen och det kan man göra i en stor katedral, säger domprosten Håkan E Wilhelmsson.

Förra året uppgick antalet besökare till söndagens förmiddagsmässa till över 16 000. Det är 2 000 fler besökare jämfört med för två år sedan.

Sammanlagt firades det ungefär 1 000 gudstjänster i Domkyrkan under förra året, till vilka det kom drygt 78 000 personer.

– Här är dagligen flera hundra människor som kommer hit. Ingen känner sig betittad här utan kan sköta sina angelägenheter med vår Herre helt privat, säger domprosten

Men det är inte bara besökarna som blir fler. Den här dagen är det dessutom prästvigning av tre nya präster i stiftet.

– Ett stort antal besökare betyder ju också ett stort ansvar för oss präster. Den kristna tron har förändrats och det finns en annan öppenhet för att tala om sin tro på ett mer personligt sätt idag jämfört med tidigare. Det tycker jag är spännande! säger Jenny Chapman, som prästvigdes idag i Lunds domkyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.